Калфин подава оставка, ако АБВ оттегли подкрепата си за правителството

Вицепремиерът няма да участва в надпреварата за нов лидер на партията

Вицепремиерът Ивайло Калфин няма да участва в надпреварата за нов лидер на АБВ. Това обяви самият той в Стара Загора след откриването на детска градина и Общностен център, изградени по Проекта за социално включване, съобщи Дарик.

До края на април АБВ ще направи преглед на свършеното от правителството до този момент. Едва след това ще се решава дали партията да продължи да подкрепя кабинета "Борисов" или да се оттегли, обяви Ивайло Калфин в Стара Загора.

"Правителството е минало първия си етап, така че не можем да приемем отлагане на някои от мерките за края на мандата или за някое друго време. Тук става въпрос за по-целенасочена работа, свързана с инвестициите, с енергетиката, с външнополитическата роля на страната. Много неща пише в правителствената програма и в политическата декларация, искаме да видим резултатите. Те ни мотивираха да участваме в правителството, което е доста шарено по идейни възгледи. Това, което ни събра, е да работим общо за нещо, но това общо нещо трябва да се случва", каза още той.

Вицепремиерът допълни, че няма вариант, ако АБВ оттегли подкрепата си за правителството, той да остане министър.

Калфин подчерта, че докато е на поста си, няма да участва в битката за лидер на партията. Дори да получа номинация, ще я откажа, защото за мен е по-важно да си свършва работата като министър, обяви още той.