Табелка с надпис "български домат" на пазара е абсолютна лъжа

На сергиите в момента няма никакви наши зеленчуци с изключение на краставиците

На пазара в момента няма никакви български зеленчуци с изключение на краставиците. Това твърдят родни производители. Оранжериите не произвеждат. Те ще започнат, когато разходите спаднат, казва Елена Герганова, търговски директор на "Гимел" АД, цитирана от "Стандарт". "Табелка с надпис "български домат", върху която и да е стока, е абсолютна лъжа на някой някъде по системата. Единствените български домати, които се предлагат сега, са нашите биодомати", казва Герганова. Според нея лесно може да се хванат лъжците, като се осъществи контрол. "Да се отиде на сергията с т.нар. български домати и да се изземат всички прилежащи документи, а ако те са закупени от борса - да се стигне до клетката, от която са взети и после да се стигне до производителя, на когото да се направи ефективна проверка. Тази проверка може да се направи само с очи - да се види има ли или няма истински български домати. Проверката трябва да продължи, като се влезе в българската оранжерия, произвела тези домати, и се види какво количество е произвела, че да ги има масово по сергиите", препоръчва Герганова.
Проверка на "Стандарт" е показала, че търговци на едро и на дребно си прехвърлят топката за произхода на стоката си. На кашоните с домати има различни надписи за произхода - гръцки, испански, турски и български. "Купихме зарзавата от борсата, там ни казаха, че доматът е български", казва продавач в квартален магазин.
"Продават чужди домати за родни с цел да се привлекат повече купувачи, защото българският домат е по-търсен и желан. Родният домат е хубав и вкусен, но се отглежда по-трудно и не е рентабилно производството му", казва Петър Петров, производител от Северна България. Вносът - нелегален и легален, удря сериозен шамар на родните производители. "Заради ембаргото в Русия стоката от страни от Европейския съюз се изсипва у нас, а ние не сме конкурентоспособни", твърди председателят на Сдружение "Югозапад 2013" Георги Кафтанов.
Годината е студена и влажна, много собственици на оранжерии харчат доста средства за отопление на помещенията. Това пък оскъпява продукцията. "В момента има испански домат на 1,50 лева за килограм. Български домат ще има по пазарите след 10-15 дни, но няма как да струва толкова евтино. Най-страшно ще е в сезон пик през май и юни, когато ще има реколта, но ще е трудно да я реализираме при този наводнен със стока от ЕС и трети страни пазар", смята Кафтанов. Другата лоша новина е, че отново е зачестил нелегалният внос. "Не може да се продава домат от Гърция за 70-80 стотинки за килограм по това време на годината, ако стоката е с документи и е редовно вкарана тук", допълва зеленчукопроизводителят.
Герганова също потвърждава съмненията му. "Имаше една мярка - пломбираха всички камиони с плодове и зеленчуци, които влизаха на територията на страната ни. Тя беше изключително работеща и благодарение на нея до голяма степен се минимализира черния внос на нискокачествени и непроверени продукти. Тази мярка обаче от два месеца е спряна и ние вече усещаме нерегламентиран внос на плодове и зеленчуци на родния пазар. Не знам защо е спряна, но тя бе една от най-успешните мерки досега", казва шефката на "Гимел". И добавя: "Имаме нужда държавата да застане и да каже - да, ние сме проверили, можете да се доверите, това са българските производители".