Над 60 000 книжки очакват малчуганите в Столичната библиотека

Всеки ден деца и родители четат заедно в часа на приказката

Над 60 000 са книгите в Детско-юношеския отдел на Столичната библиотека. Това каза Юлия Цинзова, директор на Столичната библиотека след откриването на четвъртото издание на „Походът на книгите”.

Цинзова посочи, че библиотеката разполага с изключително редки и ценни издания, сред които едно от 1921 година и друго от 1933 година. „Всеки ден при нас е пълно с деца и четат заедно със своите родители в часа на приказката”, коментира още тя.

По нейни данни в библиотеката класическите приказки са на първо място, а 14 хиляди са малките читатели посетили я до момента. „Имаме проблеми и те са с по-големите деца. Неслучайно се включваме в инициативата „Бисерче вълшебно” и имаме награда за най-добър млад читател на отдела. Надявам се обаче със системните ни усилия и с помощта на партньори да имаме успех в младежкото четене”, поясни Цинзова пред „Фокус”.

„Тази година освен онлайн гласуване има и гласуване за първи път за електронни книги. За нас това е много важно, защото имаме дигитализация и мобилна версия на каталога. Всяка седмица тук в библиотеката има автор, който чете. За нас е важна и младежката аудитория. Направихме и литературен клуб с най-добрите съвременни автори, сред които са Калин Терзийски и Георги Господинов”, каза още Цинзова.