Интернет потребителите - по-умни от останалите

Сърфирането в глобалната мрежа дава самочувствие на хората

Потребителите на интернет, и най-вече на търсачките, смятат, че са по-умни от останалите хора. Това показват резултатите от проучване на университета Йейл, съобщава британският вестник "Телеграф", цитиран от "24 часа".

Сърфирането в интернет и наличието на толкова много информация само на няколко клика разстояние, създава "много неточна" представа в хората за нивото на тяхното собствено познание. Това води до свръхувереност при взимането на решения, коментират учените. Те са направили няколко експеримента с около хиляда участници.

Резултатите показали, че хората, които са научили някаква информация с помощта на интернет, смятат, че са много по-запознати с темата като цяло спрямо хората, които разчитат на книги или учители. Освен това интернет потребителите смятат, че имат по-бърза мисъл.

Според учените причина за това е, че богатото разнообразие от информация в интернет и лесният достъп до нея, кара хората да смятат, че собственото им познание е това, което идва от външен източник.

Потребителите на интернет дори може да не осъзнават колко зависими са от глобалната мрежа, коментира Матю Фишер, ръководител на проучването. Проучването разкрило още, че потребителите се чувстват по-умни дори и когато не открият конкретен отговор на търсения от тях въпрос. Причината е, че виждат много странична информация, която ги кара да смятат, че са запознати по допълнителни теми.

За капак, се оказва, че потребителите на интернет са склонни по-лесно и бързо да забравят информация. Хората разчитат на това, че данните винаги ще са достъпни отново, когато им потрябват.

"Интернет носи със себе си множество предимства, но има и някои недостатъци, които не са видими веднага. Това може да е един от тях", коментира Фишер.