Кралица Елизабет II се оплака от подаръците си

Бутилка минерална вода и гребен са армаганите, които са разочаровали кралицата най-много

Кралица Елизабет II стигна до заключението, че сега представата за монарсите не са същите като преди.

Над това заключение са я навели подаръците бутилка минерална вода и гребен, това са последните официални армагани, които тя е получила.

Сравнявайки това с факта какво са получавали предшествениците й, тя осъзна, че сега подаръците не са толкова ценни както едно време, пише The Daily Express.

След като разгледа първата шикозна стихосбирка подарена на кралското семейство през 1812 г., от шаха на Персия, 88-годишната Елизабет II заяви: "Това вече няма да го получите." Подаръците на кралското семейство, тя успя да проучи при посещение в замъка Уиндзор по повод старта на проекта за дигитализиране на кралските документи.

В кралската библиотека тя разгледа книги и писма, които са били държани под ключ по време на управлението на Джордж I, Джордж II, Джордж III, Джордж IV и Уилям IV.

350 хиляди страници от тези документи се планира да бъдат дигитализирани и да станат свободни за научни изследвания.

Според д-р Джоана Нюман, заместник-директор на Кралската библиотека, кралица Елизабет II е заявила, че е шокирана от красотата на книгите и писмата от онова време, особено стихосбирката подарена от източния владетел.

"Тя каза, че е много се интересуват от тези документи, а след това подчерта:" Такива подаръци вече няма да получите "- добавя тя. Досега от книгите на Кралската библиотека бяха публикувани само 15%.

Повечето от съхраняваните документи засягат 59-годишно управление на Крал Джордж III. Целта на проекта за дигитализиране на историческите документи е да се разбере по-добре ерата на Грегорианска Великобритания.