Софиянци вече заявяват е-фактура за парно, ток, вода и газ с един документ

Предимство на услугата е липсата на достъп на други лица до документа

От от днес софиянци могат да преминат към електронни фактури за парно, ток, вода и газ с подаването на общо заявление в най-близката каса на Изипей, съобщиха от "Топлофикация София".

Кампанията “Заедно за зелена София” обединява усилията на основните ютилити компании в столицата – Топлофикация София, “Софийска вода” АД, ЧЕЗ Електро България и Овергаз. Целта е клиентите да бъдат улеснени максимално с подаването на общото заявление в 300 собствени каси на Изипей в цялата страна, което отнема минути.

На бланката автоматично ще фигурират клиентските номера и съответните им доставчици и потребителят ще трябва да попълни само личните си данни и да отбележи от кои доставчици на услуги би искал да получава електронна фактура. В последствие заявлението се разпределя и обработва по вътрешен ред от всяка една от ютилити компаниите, съгласно индивидуалните процедури.

Клиентите съответно ще започнат да получават е-фактура, която е легитимен финансов документ, от всеки посочен доставчик. От април клиентите на ePay.bg също ще имат възможност онлайн да заявят електронни фактури от различните ютилити компании на едно място. С преминаването към е-фактура потребителите ще получават сметките си веднага, където и да се намират в дадения момент.

Съществено предимство е и липсата на достъп на други лица до документа, който не може да бъде защитен при получаване на хартиен носител по пощата. Електронната фактура е официален финансов документ, който се архивира лесно. Не на последно място въвеждането на тази практика допринася за опазването на природата и спестява ресурси като дървесина, вода и енергия.