Парното в София поевтинява със 7 %

Очакваше се намалението да е с 10 на сто

Комисията за енергийно и водно регулиране определи нови цени на парното и топлата вода от 1 април, става ясно от решението на комисията, качено на сайта й. Намалението на цените е по-малко от предварително обявеното.

КЕВР бе обявила, че заради намалението на цената на природния газ с 13 на сто от началото на април ще поевтинее парното и топлата вода като предварително обявените цени бяха между 6 и 13 на сто за различните топлофикации, а за София се очакваше намалението да е с 10 на сто.

След изслушването на представителите на топлофикационните дружества на откритото заседание обаче регулаторът е променил мнението си и е постановил по-малко намаление.

В София парното и топлата вода ще поевтинеят със 7.05 процента. За Пловдив намалението ще е с 8 на сто, за Варна - с 8.4 процента, за Враца - със 7.7 процента, за Разград - 7.57, а за Велико Търново - 5.2 процента. Почти няма да се усети намаление на цените на топлофикационната услуга в Бургас, където цената ще е по-ниска само с 0.09 на сто и в Плевен, където понижението ще е 0.9 на сто.

КЕВР е анализирал представените от топлофикационните дружества предварителни финансови отчети за 2014 г. и е констатирал, че при реализиран общ финансов резултат към края на 2013 г. - печалба в размер на 17 810 хил. лв., към края на 2014 г. общият финансов резултат на дружествата в сектора е загуба в размер на 77 055 хил. лв., се посочва в решението на регулатора. Ето защо крайното решение е намалението да е по-малко.

КЕВР е решила да намали от 1 април и преференциалните цени на произвеждания от топлофикациите ток, но също с по-малък от очаквания процент. За Топлофикация София намалението на цената на произвежданата електроенергия е с 4.7 процента, а за другите топлофикации това намаление е с между 3.7 и 4.3 процента.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен