Делото по случая „КТБ” ще се гледа на 15 април

Съдия Иво Дачев възобнови делото за фалита на банката

Съдия Иво Дачев, който води делото за Корпоративна търговска банка (КТБ), възобнови търговско дело № 7549/2014 (делото за несъстоятелността на КТБ), съобщиха от Софийски градски съд. То е насрочено за разглеждане в съдебно заседание на 15 април от 10.00 часа, за която дата ще бъдат призовани „Корпоративна търговска банка” АД чрез назначените временни синдици, БНБ, Фондът за гарантиране на влоговете в банките и Софийска градска прокуратура, както и встъпилите акционери „Бромак” ЕООД и „Бългериан Акуизишън къмпани” чрез процесуалните им представители.

15 април е най-ранната дата, на която заседанието може да се проведе, за да бъде спазен процесуалният срок за призоваване по чл. 56, ал. 3 от ГПК по отношение на Прокуратурата и встъпилите акционери (тридневен е срокът по чл. 11, ал. 7 от ЗБН, който се отнася само до БНБ, банката с отнет лиценз и фонда).

В определението по делото е посочено, че съгласно чл. 230, ал. 1 от ГПК, производството се възобновява служебно или по искане на някоя от страните, след като бъдат отстранени пречките за движението му, като в случаите, в които производството е спряно до разглеждането на друго дело, съдът и сам взима необходимите мерки.

В определението съдия Дачев е посочил, че поради изложените съображения и независимо че никоя от страните не е поискала производството да бъде възобновено, съдът го възобновява служебно.

Съдът указва на БНБ в срок до съдебното заседание да предостави препис от влязло в сила решение на УС на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ. Магистратите разпоредиха на временните синдици в същия срок за предоставят и акт за встъпване в длъжност. При неизпълнение на срока същите ще бъдат заменени.

В определението съдия Дачев дава възможност на страните в срок до 15 април да заявят дали се отказват от закрилата на чл. 11, ал. 2 от ЗБН за разглеждане на делото при закрити врата и дали дават изричното си съгласие за разглеждането му в открито съдебно заседание.

Определението не подлежи на обжалване, гласи съобщението на съда.