В София правят постоянни фермерски пазари

Днес започна Великденският пазар в кв. "Иван Вазов"

Подготвяме проект за изцяло фермерски пазар на пазара "Борово". Това каза кметът на Столична община Йорданка Фанкъкова по време Великденския пазар в столичния квартал "Иван Вазов".

"Разгледахме с министър Танева и проект, който е за създаване на една зона, която да бъде за постоянно фермерски пазар в "Иван Вазов", каза още тя и уточни, че в момента там има такъв само в сряда. "На останалите общински пазари също правим организация така, че повече хора в София да имат достъп до българско производство и био производство", обясни още Фандъкова.

Кметът на София заедно с министъра на земеделието и храните Десислава Танева разгледаха Великденския фермерския пазар, който се открива днес в кв. "Иван Вазов". На пазара са представени природни, био продукти, традиционни за Великден храни, както и арт зона за декориране, където деца имат възможност да рисуват върху яйца.

През 2014 г. започна организирането на ежеседмичен фермерски пазар на територията на пазара "Иван Вазов", управляван от общинското дружество "Пазари Юг" и към него интереса нараства. Предвижда се проект за зона за постоянно обособяване на фермерски пазар, каза кметът Йорданка Фандъкова. Тя поздрави министър Танева за усилията за подкрепа на българското и био производство. На останалите общински пазари също правим организация, така, че да има българско и био производство, посочи също Фандъкова.

На пазара "Иван Вазов" се предвижда да бъде изградена и детска площадка, каза още Фандъкова. Знанието за природата се възпитава от най-ранна детска възраст.

През последните години са извършени реконструкция и модернизация на базар "Гоце Делчев" и е открит "Базар на книгата", ремонтиран е входа и паркинга на пазар "Красно село" и са обособени нови павилиони. Реконструирани основно са "Женски пазар" и пазар "Димитър Петков". В момента продължава изграждането на новия пазар "Връбница".

Фермерският пазар се организира съвместно от Столична община, "Пазари Юг" ЕАД и Министерство на земеделието и храните. На посещението присъстваха и изпълнителният директор на "Пазари Юг" Николай Георгиев, зам.-председателят на Столичен общински съвет Николай Стойнев, председателят на комисията по култура към СОС Малина Едрева, районните кметове на "Триадица" и "Красно село" – Николай Терзиев и Пламен Църноречки.