Обявиха бедствено положение за три села до Асеновата крепост

Заради свлачището на пътя Асеновград - Смолян жителите ходят 20 км, за да си набяват хляб

Частично бедствено положение е обявено за селата, намиращи се след Асеновата крепост. Причината – огромното свлачище, което откъсна стотици жители от няколко асеновградски села. В същото време продължава разчистването и на пътя Асеновград Смолян. Заради падналите кал и скали хората, които искат да празнуват Цветница на Бачковския манистир, каквато е традицията, няма да могат да го направят, съобщава TrafficNews.bg. Пътят към Асенова крепост, който свързва селата Лясково, Яврово и Добралък е пропаднал застрашително на няколко места. Обходно трасе до населените места липсва. Това е причината в района да бъде обявено частично бедствено положение.

"Много сме притеснени, вчера минахме с колата на магия. Има много по-бедстващи от нас, но ще молим общината поне да закърпи пътя някак си, за да можем да се придвижваме”, разказа кметът на Лясково Вишка Маркова.

За укрепване на трасето на необходими 2 милиона лева, пари обаче асеновградската община, която поддържа пътя, няма. През това време хората ходят пеша близо 20 километра, за да си набавят хранителни продукти.

"3 часа ми костваше да сляза до Асеновград и да се кача обратно, за да може за три дни да се запася с хляб", разказа един от жителите на Лясково. Негов колега не е дошъл на работа, а съседът му трупал камъни в процепите на пътя, за да се прибере с колата.

Активно се работи по разчистване на свлачището между Асеновград и Бачково. До момента са премахнати стотици тонове скална маса от платното. Укрепени са и част от подпорните стени на бивша ученическа лаборатория.

"Днес прокопаваме втори отводнителен канал, за което се наложи да се отрежат още няколко дървета, за да обхванем водата, която подкопава земната маса”, заяви началникът на пожарната в Асеновград Величко Бришимов.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че причина за свлачището е незаконно изграден частен водоем.