Близо 400 дка ще бъдат отново залесени в Кърджалийска област след тежката зима

За тази година са предвидени 61 000 фиданки

Природните бедствия, които сполетяха Кърджали и Смолян, нанесоха големи поражения и на българската гора. Това заяви днес министърът на земеделието и храните Десислава Танева, по време на залесяване на фиданки в двора на СОУ "Отец Паисий", Кърджали. Събитието е част от инициативите по отбелязване на 90-годишния юбилей "Седмица на гората". Танева коментира още, че от структурите на предприятията и Министерството ще се направи обследване на пострадалите територии, като те ще бъдат залесени в следващите 3 години. "В горските предприятия от заделения фонд "Инвестиции" и през настоящата година ще се използват средства и за залесяване в горските територии", поясни тя.

В Област Кърджали близо 400 дка ще бъдат залесени вследствие на снеголомите и снеговалите. На територията на областта по план за тази година е предвидено да се извърши залесяване на 220 дка с 61 000 фиданки. Десислава Танева посочи, че близо 15 хиляди декара гора ще бъдат залесени на територията на цялата страна през 2015 г. "Това е планираното, като тук не се имат предвид нанесените щети от бедствията, които се случиха", уточни министърът.

В днешното залесяване участваха народният представител Цвета Караянчева, областният управител на Област Кърджали Илия Илиев и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Тони Кръстев.

Утре, 7 април, министър Танева ще участва в Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура към президента на Република България в Смолян. Тема на форума ще бъде "Държавна политика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите и необлагодетелстваните региони на България. Алтернативи на традиционните производства". Срещата ще се състои от 13:00 часа в зала 247 на Общинска администрация-Смолян.

От 16:00 часа министър Танева ще открие и семинара от информационната кампания на Министерство на земеделието и храните за директните плащания по кампания`2015. Събитието ще се проведе в сградата на Областна администрация, зала "Киносалон".