Вижте къде ще бъдат станциите от третия лъч на метрото (карта)

Първо ще започне изграждането на станцията при "Театър зад канала"

В средата на тази година се очаква да започне строителството и на третия лъч на метрото в София, веднага след като Европейската комисия одобри финансиране на проекта. Одобреното трасе е с дължина 16 км - 10.5 км под земята и 5.5 км над земята, и 18 метростанции - 14 подземни метростанции и 4 надземни метростанции, пишат от "Спаси метрото", цитирани от "Дневник".

Най-вероятно това лято ще започне работата по втория метродиаметър. Първо ще започне изграждането на станцията при "Театър зад канала", на бул. "Мадрид". В първия етап влизат и спирките при Орлов мост, площад "Св. Патриарх Евтимий", НДК, към Красно село. Участъкът е с обща дължина от 7.8 км. и 8 метростанции. Прогнозната стойност е 434 млн. евро без ДДС, като по-голямата част най-вероятно ще дойде от европейската програма "Транспорт" (2014-2020).

Първата станция ще бъде до колелото на трамвай №22 северно от бул. "Ботевградско шосе". Веднага след станцията, в посока жк "Левски" естакадата продължава покрай улица, която ще се построи заедно с метрото и се спуска в рампа преди завоя, водещ трасето към бул. "Владимир Вазов", пишат от "Спаси метрото", които следят решенията по третия лъч на метрото. Дължината на станцията е 102 метра. Достъпът до пътническия перон ще се осъществява чрез стълбище, единичен ескалатор и асансьор.