Няма да ремонтират Зимния дворец за 50 милиона

С това се слага край на сагата с тази процедура

Ремонт на Зимния дворец за 41 милиона лева без ДДС няма да има, стана ясно след решението на Върховния административен съд.

Тричленен състав на съда отхвърли решението на Комисията за защита на конкуренцията. КЗК от своя страна отменяше решението на "Академика 2011" ЕАД да прекрати поръчката. Решението на ВАС не подлежи на обжалване.

С това се слага край на сагата с тази процедура, която беше задвижена и почти реализирана от бившето ръководството спортното министерство в лицето на тогавашния министър Мариана Георгиева и назначения от нея мениджмънт на "Академика".

За изпълнители по тази поръчка бяха избрани "Главболгарстрой" и "Фор райс", обединени в сдружението "София спорт". Двете фирми трябва да платят 500 лева съдебни разноски на държавната фирма "Академика".

Поръчката беше спряна на последния етап - преди подписване на договор с изпълнителите поради липсата на достатъчно средства за реализацията му. Правителството на Пламен Орешарски отпусна за ремонта 35 милиона лева, въпреки че с начислено ДДС той щеше да излезе почти 50 милиона.

Освен това назначеното от служебния министър Евгения Раданова ръководство на "Академика" претендираше, че не е съставена финансова обосновка на заложената прогнозна цена от 40.833 милиона лева без ДДС.

"Изготвеният при подготовката на процедурата бизнес план-обосновка на инвестиционния проект, сочи на инвестиционни разходи, необходими за ремонта и рехабилитацията на Зимния дворец на спорта, в размер общо на 34 751 000 лв. - несъмнено много по-нисък от обявената прогнозна стойност на поръчката от 40 833 333 лв", се казва в решението на съда.

Според него наличните средства и предвиденият бизнес план "не кореспондира" с реално необходимите средства и по този начин участниците в конкурса са били подведени.

ВАС приема за основателно решението на "Академика" да прекрати поръчката поради липсата на финансова обосновка на заложената цена, която смята за завишена в сравнение с други подобни обекти.

При това положение конкурсът приключва без щети за "Академика", въпреки опитите на старото ръководство на фирмата и министерството да го прокарат възможно най-бързо.

Тогавашният мениджмънт на "Академика" дори се опита да довърши поръчката въпреки указанията на министър Раданова да не го прави. Затова беше сменено спешно, а новото ръководство прекрати процедурата.

"Академика 2011" загуби обжалването в КЗК, но политиката за отмяната на поръчката продължи и при новия спортен министър Красен Кралев. През ноември обяви, че" ще се бори докрай". "Уверени сме, че правото е на нашата страна", заяви тогава той.

Очаква се в най-скоро време да бъде обявена нова процедура в рамките на наличните средства - 29 милиона лева без ДДС или 35 милиона лева общо. Идеята е още тази година да започне ремонт на съоръжението.