Дават още 230 бона за ремонта на фонтана в подлеза на НДК

Открити са течове в плочата по съоръжението

Нови 230 000 лв. ще платят софиянци за ремонта фонтана в подлеза на НДК. Това става ясно от решение на Столична община за възлагане на обществена поръчка чрез процедурата по договаряне без обявление, пише BPost.bg.

През март 2014 г. местната власт плати над 2 млн. лв. за цялостен ремонт на подлеза на НДК. Парите бяха усвоени, но пространството около фонтана продължава да бъде в плачевно състояние.

Поради тази причина, администрацията на Йорданка Фандъкова е отпуснала нови 230 000 лв.

Изпълнителният директор на фирма „Водоснабдяване и канализация“ ЕАД Георги Такев обясни, че при строителните дейности през миналата година се е установило, че в пространството около фонтана няма арматура.

Той съобщи, че в процеса на изпълнение на проекта за ремонт и възстановяване на фонтана в подлеза на НДК, при демонтаж на тръбната мрежа за помпите, са констатирани пукнатини и течове в плочата под фонтана, където се намира техническото помещение.

За изясняване на състоянието на плочата се възложи техническо обследване и конструктивна експертиза, като се изготви проект за усилване чрез торкретиране на плочата.  За трайно възстановяване на фонтана в подлеза на НДК е необходимо да се усили плочата и гредите над техническото помещение на фонтана.

Такев обясни, че фирмата няма нищо общо с некачествения ремонт на подлеза на НДК. Помещенията са в плачевно състояние – плочките се рушат, част от облицовките са изпопадали, има течове, сигнализираха от неправителствената организация „Спаси София“.