Добруджа направи чудо!

Добричлии надиграха Марек като обърнаха тайбрека от 3:8 и 9:13

Отборът на Добруджа 07 (Добрич) победи като домакин Марек Юнион-Ивкони (Дупница) с 3:2 (22:25, 25:21, 22:25, 25:20, 17:15 ) във втория мач между двата отбора от финалния плейоф в първата ни група – Суперлигата при мъжете, игран в добричката зала Добротица, пред над 2000 зрители по трибуните, пише bgvolleyball.com.

 Това бе втори пореден успех за волейболистите от Добрич и те поведоха с 2:0 победи над дупничани във финалната серия. Така те се нуждаят само от още една победа, за да бъдат новия шампион в първенството. По програма следващите два мача са в Сливница на 10 и 11 април, като нов успех на добричлии още на 10 април им носи титлата в Суперлигата.

 Двубоят бе изпълнен с големи аномалии и обрати в резултата. Напрежението отново си каза думата, като доведе до колебания и от двете страни на мрежата и точкови серии. Отборът на Марек започна много по-стабилно и уверено от представянето си в първия мач, което доведе до равностойна игра. Волейболистите на Дупница поеха риск, засилиха сервиса и започнаха да затрудняват максимално посрещането на противника. Това им даде предимство, което те запазиха и успяха да спечелят първия гейм с директен ас на Борислав Апостолов.

 Във втората част на свой ред домакините изригнаха, като поведоха с 22:13 за да настъпи поредния обрат. Михаел Манджуков застана на крайната линия, като след силния му сервис неговите съотборници отбелязаха 6 поредни точки и свалиха разликата до 19:22. Манджуков обаче сгреши седмия си удар и прекъсна серията, а за по-голям обрат дупничани нямаха сила, като Добруджа взе втората част и изравни геймовете 1:1

 

Третата част отново бе с големи амплитуди, като добруджанци поведоха с 11:7, но допуснаха авансът им да бъде стопен. След равностойна игра Марек взе предимство отново след засилен сервис. И когато всичко бе предрешено, и дупничани водеха с 24:10, те допуснаха домакините да отбележат три поредни точки и да заформят интрига, намалявайки резултата до 22:24. В крайна сметка гостите устояха на напрежението и затвориха гейма след добра атака на Манджуков, като поведоха с 2:1 гейма.

 Вместо обаче да продължат възходящата си линия, настъпи поредната нестабилна игра и  обрат. Волейболистите на Добруджа стартираха ударно в четвъртата част и поведоха с 4:0 и 6:2, като разликата в тяхна полза нарасна до 17:10. Отново Марек се надигна, като тръгна да стопява разликата, като гостите успяха да намалят до 18:21. Но домакините устояха на атаките им, а след атака на Коце Стойков спечелиха гейма и  изравниха резултата 2:2.

 В тайбрека домакините направиха истинско чудо! Те изоставаха с 3:8 и 9:13, но успяха да направят невероятен обрат и да стигнат до крайния успех. В герой на мача се превърна младият Илия Петков, който бе в основата на обрата след силен негов сервис, а в решителните моменти атаката на Коце Стойков нямаше спирачка и домакините триумфираха.