Булевардът към летището остава блокиран и по празниците

Общината препоръча алтернативни маршрути, по които хората да стигат до еърпорта

Пътят към столичното летище ще бъде блокиран от задръствания през всичките празнични дни заради пропадане на земна маса в района. Така точно когато столичани ще посрещат гости от чужбина за Великден, движението в района ще е затруднено от ремонтни работи.Причината за транспортния хаос е свличане на зелени площи във вторник вечерта до платното на бул. „Христофор Колумб” при разклона на бул. „Брюксел”, предизвикано от повреда на стар колектор на „Софийска вода”, обяснява "Монитор". В резултат е прокопан огромен трап от над 8 метра дълбочина на пътното платно за отстраняване на аварията, като очакванията на Столична община са, че работите ще продължат поне 4-5 дни.

През този период движението по бул. “Христофор Колумб“ по посока жк „Дружба“ ще остане затворено, за да се гарантира сигурността на работещите екипи. Това обаче образува огромни задръствания по бул. „Брюксел“, който води до Летище „София“. Затова от Столичната община и „Софийска вода” препоръчват алтернативни маршрути, по които хората да стигат до еърпорта и кв. „Дружба“. Единият е през „Цариградско шосе“ и зала „Арена Армеец“, а после по бул. „Цветан Лазаров“. Вторият вариант за шофьорите е да стигат до разклона за Панчарево и оттам покрай автокъщите да поемат наляво към бул. „Копенхаген“. Третата опция е да се минава по ул. „Димитър Пешев“ и после през кв. „Дружба“.

Заради затворения пътен участък се променят и маршрутите на рейсовете 88, 204, 604.

Аварията на подземното съоръжение била установена във вторник при рутинна проверка на експерти на „Софийска вода“, които забелязали съмнителното пропадане на зелените площи. Те веднага се захванали с установяването на причината, като за целта бил отворен и огромният трап на пътното платно.

Дефектиралият колектор под пътя, който довел до аварията, бил изграден още през 70-те години на миналия век. За да се запознае с извършваните работи, на място вчера отиде кметът Йорданка Фандъкова.

Още при възникването на аварията и затварянето на пътното платно по бул. „Христофор Колумб” тя предупреди софиянци за проблема, като пусна съобщение във „Фейсбук“ за проблемните участъци и обходните маршрути.

Тепърва обаче Столичната община и „Софийска вода“ ще смятат какви са разходите по ремонтните работи и ще се договарят кой каква част от тях ще поеме.