Цената на агнешкото - между 14 и 15 лв/кг преди Великден

Килограм живо тегло е между 5,50 и 5,80 лв, като цената е по-добра от миналогодишната

Тази година българското агнешко месо ще бъде в по-малко количество, защото малко агнета са готови за консумация по Великден. Заради загубите от болестта „син език“ и по-късното заплождане на овцете майки тази година рязко са намалели животните, годни за клане по празниците, съобщи за Дарик председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов.

По думите му цената на килограм живо тегло се движи между 5,50 и 5,80 лв/кг, като цената е по-добра от миналогодишната, когато месото се продаваше под 5 лв/кг. В търговската мрежа агнешкото се предлага между 14 и 15 лв/кг.

Контролните органи да си свършат работата и да не допускат старо вносно месо да се продава като свежо българско, призова Бойко Синапов. Стара търговска практика е замразено месо от чужбина да се пробутва наред с българското, което не трябва да се допуска. Затова Агенцията по храните да следи стриктно етикетирането на месото, за да са спокойни купувачите, допълни председателят на Националната асоциация на животновъдите.