Русия планира да забрани американските филми

С проектозакон се предлага забрана за филмите от държави наложили санкции на федерацията

Законопроектът, който предлага спиране на разпространението на филми, произведени в страните, които са наложени санкции срещу Русия, бе внесен в Държавната Дума във вторник, става ясно от базата данни на долната камара на руския парламент.

Автор на измененията, внесени от от ЛДПР (Либерално-демократическата партия на Русия), е депутата Егор Анисимов. В мотивите към законопроекта, той припомня, че САЩ и няколко европейски страни въведоха санкции срещу Русия.

"Трябва да се отбележи, че в отговор на санкциите, уместно Русия отговори с контрасанкции, но те не могат да се нарекат в пълна степен уместни” - цитира депутатът РИА Новости.

„ В руската телевизия (и в кината) продължава закупуването и показването на филми, произведени в страни, които са въвели санкции срещу Русия. В следствие на това излъчване в Русия, автори и продуценти на филми и тв програми получават хонорари или друго възнаграждение."

 Депутатът смята, че филмовата продукция, произведена в тези страни, не трябва да се разглежда като анти-руска. Но фактът, че получават печалба от своите продукти в Русия по време на санкциите не може да е правилно.

"Режисьори, продуценти и други представители, участващи в представянето на своята филмова продукция в Русия, следва да отговарят за действията на правителството си, или най-малко да отидат при него с предложения," - казва още депутатът, той смята за необходимо, за нужно да се търси отговорност за показването филми и анимация, които са произведени в страни наложили санкции срещу Русия.