Търсят се най-добрите проекти за "Капана"

До 30 април се приемат кандидатури по двете направления "Проекти и събития в "Капана" и "Установяване в "Капана"

Общинската фондация "Пловдив 2019" напомня, че до 30 април очаква най-добрите проекти "Капана - Квартал на творческите индустрии".

Целта на проекта е оживяването и трансформирането на емблематичния за града квартал и превръщането му в център на творческите индустрии и активна точка за културни събития. Проектът е част от артистичната програма на Пловдив - Европейска столица на културата през 2019 г и е част от проектния клъстър "Градски мечти" от тематичната платформа "Трансформиране".

Конкурсът е в две направления:
"Проекти и събития в "Капана", за което кандидатите могат да участват с предложения за изложби, инсталации, дигитални продукти, форуми и конференции, пърформанс, танц, театър, музика, кино и др.
"Установяване в "Капана", за което кандидатите сами избират пространство в "Капана" и могат да кандидатстват за финансиране за нанасянето и поддържането му и развиването на дейност в него.

По проекта могат да кандидатстват физически и юридически лица от страната и чужбина.

От фондацията уточняват още, че в понятието "творчески индустрии" влизат областите архитектура, дизайн, занаяти, издателска дейност, изкуство, мода, музика, визуални и пърформативни изкуства, радио, реклама, софтуер, компютърни игри и електронно издателство, телевизия, филм, видео и фотография.

Ако имате ателие, магазин или студио в "Капана", можете да кандидатствате в направлението "Проекти и събития в "Капана".

Кандидатите сами трябва да намерят помещение, което отговаря на нуждите им, и да кандидатстват за финансова субсидия за покриване на наема или разходите по адаптация на това помещение за дейността си.

Вместо договор за наем при кандидатстването може да се представи споразумение с наемодател или друг подходящ документ, който удостоверява по безспорен начин, че кандидатът ще има на разположение съответното помещение за поне 12 месеца. В случай, че кандидатът е одобрен, трябва да представи подписан договор за наем до един месец след обявяване резултатите от конкурса.

От фондацията поясняват, че под дигитални продукти, за които можете да кандидатствате се подразбират приложения, интерактивни карти, дигитално и медийно изкуство, компютърни игри и други. Важно е да се отбележи, че всички дигитални продукти трябва да са с културна и артистична насоченост и посветени на Капана.

Границите на "Капана" са следните: от изток - бул. "Цар Борис III Обединител", от север - бул. "6-ти септември", от запад - ул. "Райко Даскалов" и от юг - ул. "Криволак" и "Константин Стоилов".

Сътрудничеството между няколко организации е приемливо и дори се насърчава. В случай, че две или повече организации кандидатстват заедно, се препоръчва да подпишат споразумение за сътрудничество или договор за обединение за целите на конкурса. Задължително е да бъде изрично определено и упълномощено лице, което да представлява обединението пред Общинска фондация "Пловдив 2019" както на конкурсна фаза, така и по време на изпълнение на проекта. Също така към документите за кандидатстване трябва да бъде приложена информация за всички кандидатстващи организации.

Бенефициентът е длъжен да гарантира устойчивостта на резултатите от изпълнението на проекта. Гарантирането на устойчивостта в срок от 6 месеца след приключване на финансирането означава дейността да продължи да се реализира, без да претърпи значими изменения или в случай на необходимост от изменение същите да бъдат съгласувани с Общинска фондация "Пловдив 2019". Неспазването на изискването за гарантиране на устойчивост би могло да доведе до налагане на неустойка в размер на до 3 месечни вноски.

Няма ограничение на броя на проекти, с които може да се яви един кандидат. За всеки проект се попълва отделен формуляр. Бенефициенти на конкурса от 2014 г. не могат да кандидатстват по направление "Установяване в "Капана". Другите кандидати могат да кандидатстват и по двете направления на конкурса.

Кандидати от цялата страна и чужбина са добре дошли да кандидатстват в конкурса, но ако не са базирани в Пловдив, трябва да докажат, че имат представител в града, който ще гарантира постоянната и непрекъсната работа по проекта. Това може да се удостовери с декларация за разположение или договор с лице, което ще работи в пространството.

Могат да кандидатстват и физически лица, но само, ако са регистрирани като лица, упражняващи свободна професия и имат БУЛСТАТ.

Работата по адаптация на пространството и стартирането на дейността в него трябва да започнат незабавно след подписване на договор с Общинска фондация "Пловдив 2019".

Конкурсът за финансиране на проекти е за срок от една година и след изтичане на срока Общинска фондация "Пловдив 2019" ще прекрати финансовата си подкрепа.

От фондацията съобщават, че по практически причини се променя състава на журито, което ще оценява проектите. Манол Пейков (издател, ИК "Жанет 45") ще бъде заместен от Мариана Чолакова (Почетен консул на Федерална република Германия в Пловдив).