Китайци сменят руснаците на плажа

Родни туроператори изучават профила на азиатския турист

Китайските туристи могат да компенсират отлива на руснаците от родните ни курорти. Туроператори от огромната азиатска държава вече оглеждат нашите забележителности.

Денис Гуан и Джонсън Джи за седмица са обиколили над 10 български града, за да се запознаят с възможностите за туризъм, съобщи bTV.

„Китайските туристи много харесват традиционните български сувенири", обяснява Джонсън Джи от оперативен отдел проекти в Шанхай.

През последните години има ръст на пътуванията на китайци до Европа. „Китайската валута в момента е доста силна спрямо еврото и парите, с които разполага китайският турист са повече за харчене тук, отколкото за харчене в Китай", обясни шефът на Българо-китайската търговско-промишлена камара Виктор Азманов.

Засега обаче от 98 милиона пътуващи китайци годишно, едва 2000 избират България. Като на първо място трябва да се улесни подаването на визи. Езиковата бариера също не е за подценяване, но все повече българи учат китайски. Родни туроператори вече са опознали азиатския профил.

„Китайският турист иска да се снима на трите известни места в България, да изпрати селфи и след това да се гмурне в шопинга. Това е много важен момент за тях", смята Павлина Илиева, представител на туристическа агенция.

От особена важност е и храната. Между баница, шопска салата и смилянски боб, Джонсън и Денис избират ребърца на скара. Ценят още морските дарове и характерните елементи на азиатската кухня.

„На шега казваме: Ядем всичко на четири крака - освен масата, всичко във въздуха - освен самолета, и всичко под вода - освен подводница. Но задължително всичко да е топло", казва Денис Гуан.

А всяка прилика с Китайската стена ги кара да се чувстват като у дома си.