Днес в Париж е Денят на Казанлък

В Лувъра откриват изложбата "Епопея на тракийските царе"

1629 експоната от 17 български музея, сред които и казанлъшкият, разказват историята на траките в "Епопея на тракийските царе" в Лувъра. Официалното откриване е днес в присъствието на премиера Бойко Борисов, министъра на културата Вежди Рашидов и г-жа Фльор Пелерен, министър на културата и комуникациите на Република Франция. Сред почетните гости, поканени на откриването, са генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева и певицата от български произход Силви Вартан. Гостите ще бъдат посрещнати от емблемата на изложбата – бронзовата глава на Севт ІІІ и могилата Голямата Косматка, край Шипка, едно от големите открития на покойния проф. Георги Китов.

В очакване на откриването на българската изложба "Епопея на тракийските царе" в Лувъра днес в Париж ще се състои Ден на Казанлък, в чиито земи са разкрити най-много от артефактите на изложбата.
Най-ценната част от нейните експонати са открити в гробните могили на Казанлъшката долина. Освен като земята на тракийските царе градът ни ще се представи и като земя на розите, с надеждата да привлече вниманието на Франция към историческите, културните и природните си забележителности.
В делегацията в Париж заедно с кмета на града и председателя на Община Казанлък има представители на местни фирми, които ще участват в българо-френски работен форум. Денят ще завърши с официално представяне на града в българското посолство. Гостите ще видят филм за долината на тракийските царе и ще послушат местни изпълнители.

Казанлък бе представен снощи в посолството на България в Париж като столица на Долината на розите и на тракийските царе. На тържеството присъстваха вицепремиерът Румяна Бъчварова, посланиците на България във Франция Ангел Чолаков и на Франция в София Ксавие Лапер дьо Кабан, както и много гости, сред които генералният директор на БТА Максим Минчев, художникът Никола Манев, писателят, общественик и дипломат Леа Коен.

Посланик Чолаков посочи, че събитието е ракета носител, което да изведе в орбита мощни послания за България като дестинация за култура, туризъм и инвестиции. Лайтмотивът е, че сме дали много и продължаваме да даваме на Европа и на света. Успяхме да направим първата стъпка на културния щурм във Франция, добави той.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова отбеляза, че Казанлък е географски център на България. Тя уточни, че в края на миналата година посланик Чолаков е отправил покана за снощното събитие към общината. Стоянова допълни, че представянето на града е резултат от съдействието на министър-председателя Бойко Борисов и на министъра на културата Вежди Рашидов.

Тя определи предстоящото днес откриване на изложбата „Епопея на тракийските царе" в Лувъра в Париж като историческо, защото нашата страна отдавна не е била в центъра на събитията във Франция и в Европа. Стоянова уточни, че златен венец, който ще бъде част от тази изложба, излиза за първи път от местния музей, за първи път ще бъде изложена бронзовата глава на Севт Трети, открита в могилата "Голямата косматка".

Казанлък е град, в който всичко говори за история, а в съвремието е успешен град с много работливи и добри хора. В последните години машиностроенето, хидравликата, вълнено-текстилната промишленост дават поминък на региона, а това прави хората спокойни и обнадеждени, добави кметът.