Фандъкова сваля хората от автомобилите – качва ги в градския транспорт

Всеки автобус или тролейбус ще достига минимум една спирка на метрото

За мен е много важно да подобрим условията в градския транспорт, тъй като това е гаранция хората да ползват все по-малко личните си автомобили и по този начин да направим въздуха в София по-чист. Това каза на Форум за мобилност на мрежата от европейски градове EUROCITIES кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, предаде "Фокус".

"Едва от 2006 година са изискванията при строителството да има задължително осигурени парк места. Това в миналото не се е случвало. По отношение на високите санкции съм скептична", добави Фандъкова. Относно подписка в район Дружба за подобряване на транспортната услуга до метрото, кметът коментира, че схемата за наземен транспорт след пускането на метрото, е била обсъдена два пъти с широко обществено обсъждане.

"Бяха направени промените в наземния транспорт такива, каквито са в момента. Още тогава обявих, че се прави временна организация, за да се прецени дали е ефективно. Бях възложила така да се променят маршрутите на наземния транспорт, така че всеки автобус или тролейбус да достига минимум една спирка на метрото", допълни Фандъкова.

На въпрос кой измисли 40-сантиметровия тротоар на бул. "Александър Малинов" в ж.к. "Младост" кметът на Столична община обясни, че не е запозната с този казус, но ще го провери. "Ако той обслужва граждани и няма друга алтернатива, при всички случаи това трябва да се коригира", увери столичният градоначалник.