Обновяват градския транспорт с 400 млн. лева

В столицата са изградени над 100 км велоалеи

София е пример за успешно многофондово финансиране . Това каза на Форум за мобилност на мрежата от европейски градове EUROCITIES министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде Фокус.

"След присъединяването на България в ОП "Регионално развитие" имаше предвиден ресурс около 400 млн. лева за интегриран градски транспорт. Когато започнахме да управляваме, все още нямахме визия как за направим това. С помощта на ЕК създадохме звено за интегриран градски транспорт. Тогава трябваше да изградим първите пилотни проекти. В резултат на тези проекти имаме 7-те най-големи града, които успешно реализираха проектите си", обясни Павлова.

Тя посочи, че са изградени над 100 км велоалеи, ремонтирани са депа, електронни табели.

"Това, което предвиждаме в новия програмен период е продължение и надграждане на интегрирания градски транспорт. Всяка една община има своя план за градско развитие. Българските общини са много активни. Радвам се, че и проекта на София, и на Бургас са проекти, които се дават за пример. България е един от успешните примери за това как трябва да се реализират проектите", допълни Павлова.

Тя уточни, че при София три оперативни програми са финансирали интегрирания градски транспорт. "Това многофондово финансиране е успешно реализирано и голямо предизвикателство", каза още Лиляна Павлова.