Задава се бум на кърлежите

Общество

14-04-2015, 14:02

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Най-много ни мъчат пролетните алергии

Заради многото мишки и плъхове през зимата

Тази пролет ще има много кърлежи заради многото мишки и плъхове през зимата. За това предупреди директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, цитиран от БНТ. Първите кърлежи са вече налице със затопляне на времето и трябва внимателно да се оглеждаме след разходка, посъветва професорът.

Той напомни, че в сезона на цъфтежа се проявяват алергиите, за които е характерно зачервяване и сърбеж в очите, кихане и запушване на носа. Специалистът коментира, че бумът на алергиите е след Св. Св. Кирил и Методий, когато цъфтят житните растения, които са най-силните алергени.

Проф. Кантарджиев е категоричен, че тополите нямат нищо общо с алергиите. Именно цъфтежът на житните растения, който съвпада по време с пухчетата, е причина за обостряне на алергиите.

Повишение на пролетните вируси отчитат лекарите. Броят на заболелите обаче е по-малък в сравнение с предишни години. Ваксините остават сред ефективните мерки за ограничаване разпространението на болестите.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев коментира, че зимата е била с по-малко грип и вируси. Грипът тази година е от тип А. Февруари е имало лек пик, но той е бил по-слаб от предишната година. Случаите намаляват, посочва специалистът.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев обясни, че вирусните инфекции се характеризират или с грип, или с хрема, или с температура. Най-опасен обаче е грипът и заради това специалистите го следят.

Наред с грипа е имало и риновируси, както респираторен синцитиален вирус. Те се различават от грипа по това, че не дават такива тежки усложнения. Имунитетът ни след зимата е по-слаб, защото ни липсва слънцето, липсва ни витамин D, затова проф. Кантарджиев посъветва известно време да се взима този витамин.

Специалистът е категоричен, че настинка няма, а винаги има вирусна инфекция. При тежка инфекция се появяват силни болки по мускулите, голямо чувство за умора.

За засилване на имунитета през пролетта проф. Кантарджиев препоръча пълноценна и разнообразна храна. Той съветва да се избягват консервантите и храни, които са с много Е-та.