Протест на служителите в пернишкия „Тролейбусен транспорт“

Хората се опасяват, че работните им места са застрашени

Гражданско неподчинение обявиха работниците в общинско търговско дружество "Тролейбусен транспорт" в Перник. От три седмици те не работят, тъй като общественият тролейбусен превоз в града е спрял. Всички от дружеството протестират, тъй като са застрашени работните им места.

Работниците са се събрали на кръговото движение на източния вход на града откъм София и преминават през пешеходните пътеки. Те блокираха за кратко движението, а протестът им ще продължи пред сградата на общината. Работниците настояват транспортното дружество да възстанови дейността си.

На работниците и служителите се дължат около една трета от заплатата за м. февруари, както и заплатата за м. март. След намеса на Регионалния съвет (РС) на КНСБ - Перник в последния ден преди великденските празници са били изплатени по 100 лв. на всеки.

Тролеите в Перник спряха преди три седмици заради неплатени задължения към ЧЕЗ. Електроразпределителят спря подаването на ток, заради дълг от близо 800 000 лв. Над 3 млн. лв. "Тролейбусен транспорт " дължи и на НАП.

След няколко поредни срещи с кмета на Община Перник Иван Иванов и с председателя на Общинския съвет Милан Миланов продължава неяснотата за стабилността на "Тролейбусен транспорт" ЕАД - Перник.

Иван Иванов предложи дружеството да бъде обявено в несъстоятелност, а персоналът му да се регистрира на трудовата борса. След ликвидация на сегашното дружество през лятото да бъде създадено ново общинско предприятие, което да ангажира същите хора и да бъде на подчинение на кмета, предлага Иванов.

Хората обаче не са съгласни и настояват промяната да се извърши в движение. Те се опасяват, че ако бъде обявено в ликвидация, предприятието ще бъде разграбено и унищожено. От 14 града, в които има тролейбусен транспорт само в Перник е губещ, мотивират се протестиращите.

Съмнението на работещите е, че с умишленото спиране на дейността на „Тролейбусен транспорт" ЕАД - Перник Общината създава предпоставка за заемане на този пазарен дял от точно определени транспортни фирми.

Според тях причина затова е и съществуващият транспортен хаос в града, за който признава и кметът. Недоволните искат промяна в транспортната схема, която да даде превес на единствения екологичен транспорт в Перник, който е сред горещите екологични точки в страната ни.

Председателят на Общинския съвет Милан Миланов заяви пред БТА, че утре ще бъде свикан Председателски съвет, който заедно с общинската администрация да обсъди ситуацията в "Тролейбусен транспорт".

Според председателя на Синдиката на автотранспортните работници (САР) към КНСБ Стефан Седефчев на проведена на 28 март 2015 г. среща за разглеждане на екшън план за спасяването на дружеството кметът на Общината е обещал да осигури 300 хил. лева за погасяване на задълженията. Уверението на Иван Иванов е било, че средства за това ще дойдат от заем в размер на 5 млн. лева, който Община Перник ще получи.

На извънредната сесия на Общински съвет Перник, проведена 6 април 2015 г., точката от дневния ред, касаеща "Тролейбусен транспорт" ЕАД - Перник, обаче е отложена и до решение не се е стигнало.