Пазим границите на ЕС професионално и отговорно, увери Бъчварова

Прилагаме стриктен контрол на границата с Турция и на полетите от рискови страни, подчерта вицепремиерът

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова проведе двустранна среща със своя френски колега Бернар Казньов по време на посещението си във Франция. На нея са били обсъдени мерките за добро управление и контрол на границите на България, съобщиха от пресцентъра на МВР.

„На границата с Турция прилагаме стриктен контрол, както и на полетите от рискови страни”, пояснила Бъчварова и допълнила, че предстои доизграждането на инженерното съоръжение по протежение на цялата сухопътна граница с Турция. Бъчварова изтъкнала, че досегашното съоръжение е доказало своята ефективност. Ще бъдат изградени и системи за видеонаблюдение за още по-ефективното управление и контрол на границите.

„Пазим границите на ЕС професионално и отговорно, като стабилен европейски партньор”, добавила тя и подчертала, че справянето с общите проблеми става заедно и с общи европейски политики.

Министър Казньов уверил българската си колега в готовността на Франция да засили двустранното сътрудничество със страната ни в борбата с нелегалната миграция и трафика на хора, както и в противодействието на организираната престъпност във всичките й форми. По думите на френския министър, от голямо значение е ролята на европейската агенция „Фронтекс” за общоевропейското сътрудничество по линия на граничния контрол. Той подчертал, че само през 2014 г. 270 000 души с произход от рискови страни са се опитали да влязат Европа.

По отношение на Шенген и механизма за сътрудничество и оценка на ЕК, Казньов уверил, че усилията на България са видими и Франция ще ги подкрепя.

Пример за доброто взаимодействие между Франция и България е задържането на основание на европейска заповед за арест и последвалата екстрадиция на френския гражданин Фриц Жоли Жоашен, заподозрян за участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове.