Платили сме близо 2 млн. лв. за синя и зелена зона

Обновяват и изграждани нови тротоари и в жилищните квартали

Приходите от синя и зелена зона в центъра на София са 1 891 590 лв. за първите два месеца на годината. Това съобщи в интервю заместник-кметът по транспорта на София Любомир Христов.

За същия период на 2014 г. са събрани 1 806 055 лв., нарастването на постъпленията е 85 535 лв., пише Дир, позовавайки се на БТА.

Приходите от репатриране за първите два месеца на тази година са 133 560 лв., а от поставени скоби - 604 920 лв.

По думите на зам.-кмета приходите от синя и зелена зона са напълно съпоставими с реализирано за същия период на миналата година, като няма значително увеличение или намаление на приходите.

Любомир Христов посочи, че се наблюдава устойчивата тенденция около 15 на сто от паркоместата да бъдат свободни постоянно и в двете зони. Зам.-кметът отбеляза, че чрез машинното броене се знае точният брой автомобили, които влизат и излизат от зоната.

По думите му, системата за паркиране се стабилизира, ефектът от промените през 2012 г. в организацията на платеното паркиране е добър.

"Синята" и "зелена" зона в София влязоха в сила от 1 септември 2013 г., а от 1 октомври с.г.- за живеещите в центъра, които трябва да купуват винетен стикер, за да паркират до дома си.

Същевременно Столичната община продължава да изпълнява поетапно програмата за обновяване на тротоарите, като за 2015 г. са отделени 2 млн. лв.

"През годините съществуващите тротоари бяха смазани от автомобилите, поради рязкото увеличаване на техния брой, занижения контрол, както и липсата на култура на водачите", коментира Любомир Христов. Той обаче отбеляза, че тази негативна тенденция се променя.

В началото на април с промени в Закона за движение по пътищата депутатите решиха глобата за неправилно паркиране на тротоари, зелени площи и детски площадки да бъде увеличена от 20 на 200 лева. С промяната на глобата се цели дисциплиниране на шофьорите в страната и улесняване на пешеходците и хората в неравностойно положение.

Столична община планира да бъдат обновявани и изграждани нови тротоари и в жилищните квартали на София, включително и във връзка с изграждането на големите инфраструктурни обекти.

"Планираме през тази година да бъде извършен ремонт на пътните настилки и тротоарите на улиците "Цар Асен", "Княз Борис" и "Солунска" в центъра на София. Тези улици са много натоварени от автомобилно движение и са в лошо състояние", посочи заместник-кметът.