Столицата става град на свободните книги

Инициативата цели да насърчи четенето сред хората

За втора година София и други градове могат да се превърнат в градове на свободните книги чрез предизвикателството “Пусни книга на свобода за Деня на книгата”.
Поводът е Световният ден на книгата и авторското право.

Идеята на организаторите от сайта “Аз чета” и българската Буккросинг общност е на 23 април, когато се отбелязва книжният празник, в обществените пространства на населените места да бъдат “освободени” възможно най-голям брой книги чрез инициативата “Буккросинг” и по този начин да превърнат книгите и четенето в активна част от ежедневието на градовете и хората в тях.

Основни цели на инициативата са да насърчи четенето и да популяризира книгите като съществена част от облика на града.

“След успеха на миналогодишната кампания много хора научиха за Буккросинг, увеличи се броят на безплатните библиотеки на доброволен принцип в страната. Получихме много положителни отзиви от читатели, които са намерили и регистрирали пътуващите книги. Надяваме се тази година в инициативата да се включат и повече хора от други градове”, споделя Милена Златарова, координатор на проекта “Пусни книга на свобода за Деня на книгата” и редактор в сайта “Аз чета”.

За да се осъществи кампанията, като участници в инициативата са поканени издателства, граждански организации, културни центрове, фирми и най-вече всички любители на книгите, пише dir.bg.

Единственото, което те трябва да направят, е да регистрират всички книги, които желаят да “освободят”, на сайта www.bookcrossing.com, откъдето ще получат уникален идентификационен номер (BCID) за всяка книга; да залепят върху книгата етикет с нейния BCID и на 23 април да “пуснат книгата на свобода” в обществените пространства на града, официални буккросинг зони или други места.

Всички желаещи да се включат могат да поучат допълнителна информация и насоки за регистрацията на своите книги на http://azcheta.com/bookcrossing/ или на email bookcrossing@azcheta.com.

За София организаторите набират и доброволци за регистрацията и разнасянето на дарените книги.