Затворници-студенти влизат в Тракийския университет

В момента лишените от свобода нямат право на висше образование, според закона

Лишените от свобода от Старозагорския затвор да могат да се обучават в бакалавърските програми на Тракийския университет. За реализирането на тази идея работят представители на двете институции в града, които преди месец са подписали и споразумение. Предложението е поредната брънка от доброто сътрудничество между ВУЗ-а, ръководството на затвора и отеца, който служи и на двете места, Йордан Карагеоргиев. В резултат на общата им мисия днес в Ректората бе открита и изложба от икони и гоблени, изработени от затворници, съобщи Радио Стара Загора.

Писмото за намерението да се обучават затворници вече е изпратено до министерствата на правосъдието и на образованието и науката. За да се осъществи, е необходимо тяхното разрешение, защото според Закона за висше образование, изтърпяващи наказание "лишаване от свобода", нямат право на обучение във ВУЗ. Плановете са то да започне още тази есен, а потенциалът от специалности и форми за обучение, които могат да бъдат предложени от ТрУ, е много голям, заяви ректорът на университета Иван Въшин.

Старозагорският затвор разполага с най-добрата и най-голямата учебна база в системата на местата за лишаване от свобода. Дори вече има и прецедент – преди няколко години затворник е завършил висше образование във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и след излизането си е започнал работа като психолог, каза и директорът на затвора Иван Карушков.