Находка от музея в Добрич – на корицата на National Geographic

Викингският меч е от експозицията "Археология на Добруджа"

Рядка находка на Регионалния историческия музей в Добрич доби международна слава, след като беше отпечатана на корицата на априлския брой на престижното световно научнопопулярно списание National Geographic България.

Става въпрос за викингски меч, изключително добре запазен и един от малкото, които могат да се видят в музеите в страната.

Мечът датира от втората половина на IX-X в. и бе част от изложбата "Цар Самуил в битка за България".

Археолози от Добрич са попаднали по следите на този меч в края на 1998 г., след като разбират, че той е намерен от иманяри и успяват да го откупят.

Мечът бе един от експонатите, с които Регионален исторически музей – Добрич участва в изложбата „Цар Самуил в битка за България", която се откри на 7 октомври 2014 г. в Националния археологически институт с музей при БАН. Тогава още 8 експоната на музея бяха изложени в столицата -  викингският меч с инкрустиран бронзов кръст (Х век), костена пластина от сложносъставен лък, 2 бр. железни брадви (ІХ – Х век), скоба за колчан, 2 бр. кистени (Х – ХІ век) и железен боздуган.

Сега викингският меч може да бъде видян, ако посетите  експозиция "Археология на Добруджа" в Регионалния исторически музей на Добрич..