Детски Панаир на занаятите стартира в Пловдив

Пловдив Лайф

17-04-2015, 10:34

Снимка:

PlovdivUtre

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кокони откриват Пролетния панаир на занаятите

Той е озаглавен "Майсторете, ръчички, за радост на всички"

Детски Панаир на занаятите организира Регионалната занаятчийска камера в Пловдив. Стартът ще бъде даден днес в 14,30 ч. с посещение на галерия "Занаяти". Той се организира по повод 1 юни - Деня на детето, а кулминацията ще е на 30 май, когато малките майстори ще представят между 11 и 16 ч. своите творби на територията на Старинен Пловдив.

Децата ще премерят сили в "Майсторска надпревара”, като покажат изделията, изработени в Занаятчийското училище в Бакалова къща, както и направените от деца в други училища. Състезанието не само ще им даде възможност да покажат какво са научили, но и ще им вдъхне самочувствие и увереност на истински творци, заяви председателят на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева.

Детският Панаир се организира по проект "Наследство" и е озаглавен "Майсторете, ръчички, за радост на всички". В него участват 25 деца от ОУ "Васил Петлешков", които ще се обучават в Занаятчийския център към Бакаловата къща в Стария град. Те са разпределени по 5 в ателиетата по изработка на художествени тъкани, където техен ръководител е Елена Драмова, на бижута от мъниста с обучител Стоян Маринов, на художествена керамика с майстор Цветана Видева, на изделия от беленица /царевична шума/, където наставник е Жулиета Георгиева и на бродерия с национални мотиви с преподавател Стойка Попова. В детския Панаир на занаятите участие ще вземат и деца от училища на територията на град Пловдив, в които има ателиета и се обучават в различни сръчности.

В организацията на проявата освен Регионалната занаятчийска камара – Пловдив участват и Съюзът на жените предприемачки, ОУ”Васил Петлешков” и Общинският институт "Старинен Пловдив". Детският Панаир на занаятите ще покаже на учениците красотата и образния език на българските занаяти и по този начин ще ги приобщи към каузата за опазване на наследството и неговото популяризиране. Освен това ще разкрие заложбите на децата и ще провокира талантите им в областта на изкуството. Учениците и техните родители ще имат възможността да опознаят занаятчийския център към Бакалова къща като леснодостъпно и привлекателно място.

Днес, след като разгледат галерия "Занаяти", в 15 ч. те ще се отправят там, за да се запознаят с майсторите и да получат теоретична информация за занаятите, на които ще бъдат обучавани. Детският Панаир на занаятите се провежда съвместно с Пролетния панаир на занаятите, който сеорганизира от Регионалната занаятчийска камара от 23 до 26 април 2015 г. на Малката Главна улица (бившата Узун чаршия). В него ще вземат участие 81 майстори и 10 деца от Керамично ателие към Комплекс за социални услуги "Олга Скобелева". Ателиетата на майсторите ще бъдат отворени всеки ден от 11 до 19 ч. В рамките на проявата хлебари и пекари ще направят импровизирана пекарна, в която пред гражданите ще месят, втасват и пекат хляб по стари автентични технологии. Всички посетители ще могат да видят тънкостите на занаята и да опитат от вкусно приготвения хляб.