Рублата се изгаври с руските туристи

Масово връщат закупени пакети на туроператорите заради поскъпването на националната валута

Рублата стигна нови рекордни нива спрямо долара в четвъртък и изигра лоша шега на руските туристи. За пръв пат от ноември миналата година американската валута падна под 50 рубли за долар. Еврото също опевтиня на нива от 75 на 52 ребли за евро.Но след сутрешното излитане, рублата постепенно започна да пада, пише БЛИЦ. Интересното е, че това се случи след откритата линия с президента Владимир Путин, продължила 4 часа в Москва, по време на която държавният глава на Русия заяви, че коригирането на курса на рублата е било неизбежно, независимо от санкциите.
В същото време социолозите констатират възстановяване на доверието към рублата. Според данните на изследователския център на портала SuperJob руснаците отново избират националната си валута като основно средство за спестяванията си. Предпочитат я 48% от запитаните. Едва всеки десети от респондентите смята, че е правилно в момента да държи парите си в долари. Нивото на доверие към еврото пък е най-ниското досега – едва 8%.

Още едно странно последствие от стабилизирането на рублата се наблюдава в момента и на туристическия пазар. Туристите, които са си купили пакети за летния сезон в преиода на пиковия ръст на долара и еврото спрямо рублата, започват масово да се отказват от тях, като настояват пакетите да бъдат формирани по вече новите цени, съобщава „КомерсиантЪ”.
„Това е съвсем нова тенденция, с която се сблъскваме от една седмица”, заявява представителят на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина. Според нея повечето малки туристически агенции откликват на туристите, тъй като за тях е много важно да запазят и малобройните си и без това клиенти. Големите туроператури не били чак толкова сговорчиви , тъй като при тях обикновено се предвиждали неустойки при отказ от пътуването и всеки случай се решавал индивидуално.
През януари заради падането на рублата туроператорите са отчели повишаване на цените на летните пакети с 50% и очакваха до началото на лятото те да продължат да поскъпнат с още 30%. В същото време, макар да бе отчетен ръст на туристическите пакети през майските празници в сравнение с миналата година, той не беше два пъти по-голям, както се очакваше, е една с 25%.