Отнемат книжката при причинена средна телесна повреда?

Общество

18-04-2015, 09:06

Снимка:

Bulgariautre.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Същото става и с шофьори без "Гражданска отговорност", без винетка и с неплатени глоби

След серията тежки инциденти държавата обмисля нови мерки на пътя, информира Нова ТВ . В МВР обсъждат да се промени закона, така че без книжка да остават всички шофьори, които причиняват средни телесни повреди при катастрофи.

В момента катаджиите могат да отнемат книжка на пътя само от водачи, заловени с алкохол или наркотици зад волана. Без книжка директно остават и шофьори, хванати без „Гражданска отговорност”, винетка, с неплатени глоби или изгубени всички точки от талона. При всички останали случаи – до присъдата от съда – държавата остава с вързани ръце и не може да отнеме книжката на нарушителите – дори да има тежко ранени или убити на пътя.

Само за денонощие катаджиите засякоха над 1500 нарушения на пътя. Най-много от джигитите, хванати по време на акция „Скорост”, са карали бясно по пътищата – над 1100, останалите са с други нарушения.

На пътя между Варна и „Златни пясъци” при ограничение 60 км/ч имаме водач, който е засечен с над 130 км/ч. Най-големите убийци на пътя са високата скорост, алкохолът и агресията, заяви Росен Ралчев от Националната пътна полиция.

Голяма част от инцидентите, причинени от висока скорост, завършват трагично – с много ранени и дори жертви. Докато съдът не се произнесе шофьорите-нарушители могат да карат необезпокоявано по пътищата.

„На практика те продължават да карат и едва когато влезе в сила присъдата тогава се отнема свидетелството за управление”, коментира Любка Маринова, експерт по пътна безопасност. „Това не е редно, не е и в услуга на гражданите”, коментира главният секретар на МВР Георги Костов.

Според експерти обаче мярката без книжка да остават всички шофьори, които причиняват средни телесни повреди при катастрофи, е крайна и не трябва да се прилага автоматично във всички случаи.

„Ако пътува едно семейство, бащата шофира и предизвика катастрофа, ако му отнемат книжката, той няма да може да води до болницата останалите членове на семейството си”, коментира Илия Тодоров от Асоциация на пострадалите при катастрофи.

Експертите предлагат докато джигитът чака присъдата  прокурорът да има тежката дума дали да му отнеме книжката или не.

„Когато има шофьор, който е предизвиквал други катастрофи, трябва да се  отнема книжката веднага, а да не се чака решението на съда”, смята Тодоров.

От МВР обмислят да засилят и видео наблюдението по пътищата тъй като катаджиите не достигали за регистриране на всички нарушения. Контролът за превишена скорост по пътищата ще е засилен до неделя.