Норвежкият посланик се запозна с проекти на Община Велико Търново

Успешно е партньорство на Посолството на Кралство Норвегия с ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“

Норвежкият посланик у нас Гюру Катерина Викьор посети и разгледа на място останките на Шешманова баня и се запозна с документацията на проекта. Нейно Превъзходителство бе впечатлена от факта, че след реализацията му в района ще има парк и обекта ще стане част от цялостен туристически маршрут, който свързва средновековните църкви и Владишкия мост.

В общината норвежкият посланик проведе работна среща със заместник- кмета Снежана Данева- Иванова, с Нелина Църова, Мариела Цонева и директора на Регионалната библиотека Иван Александров. Посланичката сподели, че е много впечатлена от богатата култура, наследство и уникалната приятелска атмосфера. Тя припомни и успешното партньорство на Посолството на Кралство Норвегия с ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. В своето обръщение тя заяви, че препоръчва винаги на всички свои приятели, познати и колеги да посетят и да почувстват Велико Търново.

Заместник- кметът на общината Снежана Данева – Иванова благодари за доверието, което е дадено на Велико Търново за реализирането на този проект, както и изрази надежда, че всичко това ще бъде устойчиво и полезно за гражданите. Директорът на Регионална библиотека в старата столица подари на посланичката книга, съдържаща историята на културното средище. Иван Александров подчерта, че търновската библиотека е трето в страната хранилище за периодичен печат.

Чрез проекта „Дигитална културна съкровищница – Север” ще бъде възможност за реализирането на дигитален център за района и за Централна Северна България. Старопрестолният град е сред първите с обществени библиотеки през първата половина на 19-ти век, а богатата колекция от издания се нуждае от дигитализация.  Ще бъдат създадени пълни текстови бази данни, които ще предоставят по-широк достъп до европейските дигитални библиотеки чрез „Европеана“. В Брашов, Крайова и региона ще съдействат за проучване на исторически книги, намиращи се в тези библиотеки.

След дигитализацията на старопечатни книги и ръкописи те ще присъстват през „Европеана“ в европейското културно наследство и европейската академична общност ще има онлайн достъп до тях.