Символ от живи цветя в памет на 1,5 милиона арменци

Алея с над 400 незабравки бе открита днес в центъра на Пловдив

Цветна алея с над 400 незабравки бе открита днес в центъра на Пловдив, до северния край на Цар-Симеоновата градина, предаде БНР. Символът от живи цветя е създаден по идея на арменската скаутска организация и изобразява знака на 100-годишнината от паметта на жертвите на арменския геноцид през 1915 година.

"Незабравки, защото те на всеки език означават едно - "Не забравям“, и се превръщат в символ на 100-годишнината от арменския геноцид, на незабравените души и на вечната памет.  Нека тази градинка остане в дар за Пловдив като символ на толерантност, разбирателство между етносите и приятелство между българи и арменци“, заявиха участниците в тъжния помен.

Почетният консул на Армения Ехиязир Узунян, представители на арменската и на еврейската общности, на тракийските дружества в България, както и кметът на район "Централен“ Георги Титюков и общински съветници, много пловдивчани присъстваха на церемонията.

В началото ученикът Микаел Кеворкян рецитира стихотворението "Арменци“ на Яворов, след което прозвучаха химните на България и Армения. Консул Узунян припомни трагичната история на древния арменски народ и геноцида през 1915 г., когато 2/3 от арменците са избити, а мнозина бягат в чужбина. "Ние, арменците от Пловдив, даряваме града си с този цветен символ в знак на почит и признание на жертвите на геноцида и огромната си благодарност към България, отворила вратите си за злочестите ни деди“, каза консулът.