Изтъкната пианистка Руя Танер е солист на Пролетения концерт в Пловдив

Тя е сред водещите концертиращи пианисти в Турция

Изтъкнатата пианистка Руя Танер (Турция) ще е солист на Пролетен концерт на 22 април в Концертна зала от 19 часа. След успеха в зала България със Софийска филхармония, г-жа Танер е вече в Пловдив за репетиции с оркестъра на Пловдивска опера. Тя ще изпълни един от най-популярните концерти за пиано от Моцарт - № 21, познат оше като "Елвира Мадиган".  Диригентът Лучано Ди Мартино е включил в програмата още Моцарт - Увертюра от операта "Отвличане от сарая", Дворжак - Славянски танци и Брамс - Унгарски танци.

Руя Танер е сред водещите концертиращи пианисти в Турция. След като кратко учи в Консерваторията в Анкара, едва 11-годишна тя печели държавна стипендия за обучение в Лондон. Изнесла е концерти в над 60 държави.

Моцарт пише Концерт за пиано и оркестър № 21 за своя изява във Виена, а баща му Леополд го описва като "изключително труден". Лиричната втора част на произведението е включена в шведския филм "Елвира Мадиган" (1967), откъдето идва и названието на концерта.

Билети за Пролетен концерт с Руя Танер и Пловдивска опера се продават на касата на Концертна зала и в Билетен център пред Общината.