НАП очаква над 3 милиарда лева декларирани заплати

Прогнозата е милионерите да са поне 110 до края на месеца

Над 3 милиарда лева да бъдат декларирани като заработени от заплати за миналата 2014 г., очакват от НАП. Крайният срок за обявяване на всички облагаеми доходи без глоби и наказателни лихви е 30 април. Общо за данъчната кампания през тази година от НАП очакват над 520 000 годишни данъчни декларации.

През 2014 г. официално бяха обявени 2,9 млрд. лева от заплати. При това внушителните суми са декларирани от хора, които имат и други доходи, защото, който получава само заплата от един работодател, не подава годишна декларация.

Вторият по размер източник на официално декларирани доходи са тези от друга стопанска дейност. Експертите на НАП очакват размерът им да е около 1-,1,2 млрд. лева. Това са парите от авторски и лицензионни възнаграждения, суми по граждански договори, парите на земеделски производители и др.

Средно около 100 000 души обявяват пари от наеми, сочат данните на НАП. Сумите, получени от наем, за които се дължи авансов данък, се движат около 400-500 млн. лева.

Досега най-високата годишна заплата е 2,5 млн. лева. Засега 27 мъже и 5 жени са декларирали доход над 1 милион, като рекордът от 7 млн. лева, обявени от 36-годишен столичанин от продажба на фирмени дялове, още не е надминат.

До 30 април прогнозата е броят на милионерите да достигне поне 110.