Решаваме с анкета колко да плащаме за такса смет

Повече от 10% увеличение за година не е разумно, категорични са от общината

Новият начин за изчисление на такса смет, който общините трябва да въведат от 2016 г., все още не е ясен. Основното действащо лице - Министерството на финансите, все още не е представило окончателните си предложения, въпреки че срокът изтече в края на март. От там са изпратили онлайн анкета по всички спорни въпроси до участниците в работната група.

"Анкетата беше страница и половина с различни въпроси - от колко компонента да бъде таксата, какво да се включва в тях, каква да е базата", обясни пред "Сега" зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов. Анкетата обаче е показала за пореден път непримирими различия между бизнеса и общините.

"На последното заседание, което беше на 1 април, втвърдихме тона и настояхме това събиране да е последно, да се напише докладът със становищата на работната група и финансовото министерство да изготви измененията в Закона за местните данъци и такси. Нищо от това не сме видели, а това трябваше да е готово до 6-7 април", коментира зам.-председателят на сдружението на общините Емил Савов.

Според Савов финансовото министерство е склонно да отложи въвеждането на нова методика, но представителите на бизнеса са категорично против. "И финансовият министър каза, че ако общините и бизнесът не се разберат, не могат да се подлагат гражданите на стрес и неразумно увеличение на размера на таксата. Повече от 10% увеличение за година не е разумно", коментира Савов.

Основните различия между бизнеса и общините са колко видове основи да има. Според общините трябва да има алтернатива на отпадащата данъчна оценка като основа. Защото не във всички общини е възможно да се измерва количеството боклук, категорични са от сдружението. "В закона например да са изредени пет основи, когато сметта не може да бъде измерена на конкретен потребител", смята Савов.

Бизнесът, от своя страна, не е склонен на отстъпки. "Нашето становище е да има една основа поне за бизнеса. Честно казано, имаме съмнения, че се цели отлагане на новата методика", коментира Илиана Павлова от Българската стопанска камара. Тя коментира обаче, че са склонни да останат три елемента на налога, а не два, както искаха в началото. В момента таксата се формира от събиране, транспортиране на смет и почистване на обществени места. Бизнесът искаше обществените места да се извадят от план-сметките.

Въпреки че не спазиха срока за представяне на методиката, от финансовото министерство са лаконични, че работата продължава.

Общините настояват евентуални промени да се въвеждат с тестов период от шест месеца, за да може да се видят пропуските. Според Дончо Барбалов, ако методиката е готова до лятото, ще има време, но ако е по-късно - ще е по-трудно.