Оформят пространството около храм „Св. Климент Охридски”

По проект „За чиста околна среда - 2015 година”

Пет проекта от Община град Добрич са номинирани в конкурса „За чиста околна среда - 2015 година” с мото: „Обичам природата - и аз участвам”,  съобщи на днешната кметска оперативка кметът Детелина Николова.

За поредна година Министерство на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда обявиха конкурс за чиста околна среда. Сред номинираните проекти от Добрич са тези на ОУ „Христо Смирненски”, Езикова гимназия „Гео Милев”, Помощното училище „Д-р Петър Берон” и ЦДГ „Звездица”. „Община град Добрич спечели своя проект, който е свързан с желанието ни да почистим, възстановим и ландшафтно оформим околната среда на храм „Св. Климент Охридски” и част от прилежащите площи на дерето на река Добричка, които са в непосредствена близост”. Проектът е в рамките на 8 750 лв. Желанието на администрацията е не само да бъде почистено пространството, но и да бъдат доставени и монтирани декоративна решетка, пергула, пейки, детско съоръжение, да бъдат засадени влечащи рози и храсти, които да оформят пространството и така то да бъде превърнато в една красива, зелена, архитектурна среда. В рамките на работна среща в столицата е бил коментира и проблемът с водния сектор и свързания с него проект на общината, допълни Николова. Кметът на Добрич заяви, че в рамките на 300 млн. евро, които страната ни ще получи за следващите две години в сектор „Води” по ОП „Околна среда”, ще се търси финансиране за осъществяване на проекти на пет големи български града, сред които е и Добрич. Проектите са в Европейската комисия повече от две години, където са били на оценка там и ще бъдат върнати. В рамките на новия програмен период Управляващият орган на ОП „Околна среда” ще ги оценява, като общината ще бъде бенефициент.

През месец юни се очаква да бъде отворена оперативната програма, след което ще бъдат обявени мерките и евентуално ще се пристъпи към подготовка на апликационната форма. Дотогава ще бъдат ревизирани някои детайли от проекта с оглед пълното му изясняване и готовността за депозирането.