Директорът на Държавна опера Стара Загора подаде оставка

Все още не е ясно кой ще го смени

Директорът на Държавна опера Стара Загора Петко Бонев подаде оставка. Това стана ясно след среща между него и зам.-министърът на културата Боил Банов.

Вече трета година най-големият културен институт в областта - Държавна опера - Стара Загора, е в будна кома, показват официалните данни на принципала - Министерството на културата, пише starozagorskinovini.com.

2012 г. Операта приключва със загуба от 279 000 лв. Настоящият директорът Петко Бонев поема ръководството на Операта от Красимир Къшев на 31 юли 2013 г. с 528 800 лв. минус в бюджета.

"Когато постъпих на работа, се оказа, че няма пари за заплати. По отработена практика, отправихме искане до Министерството на културата за финансов лимит - обяснява пред медията Петко Бонев.

"На 13 август 2013 г. получихме 105 000 лв. за заплати и издръжка, за сметка на субсидията за м. ноември и декември. Трупата беше във ваканция, т.е. приходи няма. За м. септември - отново нямаше пари за заплати. Министерството отново ни отпуска на 5 септември 2013 г. 300 000 лв. авансово за сметка на субсидията за м. декември за заплати, хонорари и издръжка. Т.е. дълговете станаха 740 000 лв. В края на годината се достига до минус 565 269 лв., от които министерството опрощава 200 000 лв.", уточнява Бонев.

През 2014 г. месеците юли и август са отпускарски. През м. септември се обновява репертоарът с премиера на две камерни барокови заглавия (без разноски по постановката им) и "Тоска". Според Петко Бонев, тъй като оркестърът е малък и не може да подготвя едно заглавие, а да продуцира друго, продават се едва 2500 билета. През октомври Операта гостува във Франция за една седмица, за което време няма дейност в Стара Загора и бройката на продадени билети пада. През ноември отново са в Париж, за концерт в ЮНЕСКО по случай 100 години от рождението на Борис Христов, подготвя се премиера на "Отело", провежда се и Фестивалът на оперното и балетното изкуство и минусът от 365 269 лв. отново нараства на 653 000 лв. в края на 2014 г. Това са парите, които са в минус и сега. Към тях трябва да се прибавят и над 150 000 лв. неразплатени задължения на фирми за закупувани материали.

"Декември 2014 г. беше силен месец с продадени над 4500 билета. Т.е. имаме превишение, но поради недостиг на средства в Министерството на културата, бяхме "отрязани" с 54 000 лв. - обяснява директорът. - Първото тримесечие на 2015 г. сме продали рекордните 11 800 билета. Ако получавахме субсидия по 60 лева за продаден билет, както е по единен разходен стандарт, щяхме да покрием заплатите си и голяма част от дълга. Обаче по формулата, по която се изчислява субсидията, 60 лева ще се получават за билет, ако го продаваме на средна цена 40 лева, което за нашия град буквално е невъзможно. Ние продаваме средно на 7-8 лв. Със субсидията и онова, което сме припечелили, си изкарваме само заплатите. Това е реалното финансово състояние на трупата."

На 17 април в следобедните часове Стилиян Митев, председател на синдикалната организация на Музикалните и танцовите дейци в България, депозира пред директора решението на 85 членове на организацията, които настояват за незабавна оставка на цялото ръководство.

"Решението взехме на извънредно синдикално събрание. Освен оставките на директора и на заместничките му, настояваме за подробна проверка от 2010 г. до сега. Сезирани са Прокуратурата и Сметната палата. Писна ни да ни се натяква от всякакви инстанции, че не работим и нямаме публика. Аз съм от оркестъра и виждам, че това не е така. Имаме предложения за излизане от кризата, които ще представим на новото ръководство", съобщава за starozagorskinovini.com Митев.

"В това крайно тежко състояние на Старозагорската опера много е важно как тя ще се менажира. Има солисти, които от няколко години не са имали ангажимент с роли и въпреки това получават високите си възнаграждения. Това е ангажимент най-напред на работодателя, но мисля, че целият състав трябва да прояви нетърпимо отношение към такива персони", коментира "горещата" ситуация ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова. Според нея в последната година видно се е активизирало разнообразието на репертоара, започнали са турнета, експериментират се различни нови форми за привличане на публика. Но натрупаните през годините грешки в менажирането се онаследяват и дълговете стават все по-големи.

"Има и други обстоятелства, които са извън състава на Операта. Всички знаем, че операта е скъпо изкуство и трябва да се търсят различни форми - размяна с други трупи на сценични декори и реквизити, които струват много скъпо. Би следвало да се актуализира работещият персонал в работилниците, който често бездейства. Същото се отнася до администрацията и пр. Трябва да се приложи изцяло нов икономически подход.

"Няма друга културна институция в страната като нашата Опера, която работи в такива комфортни условия, осигурени от Общината. Престъпление е първата извънстолична опера, която след 2 месеца ще чества официално 90-годишнина, да е в такова плачевно състояние", допълва Сотирова.

В началото на април директорът на Инспектората на Министерството на културата Чуклева е направила проверка на състоянието на трупата. Пред медията тя отказа да изкаже съображенията си от видяното. "Ще направя доклад до министъра за резултатите от проверката, както и предложения за предприемане на спешни мерки", заявява Чуклева.

Днес в 11 часа ръководството на Операта бе на среща със зам.-министърът на културата Боил Банов. След нея станаха факт и рокадите в институцията.