Прибраха над 6 хиляди трошки от софийските улици

Мисия София

21-04-2015, 09:23

Снимка:

Пловдивутре/архив

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Две години без технически преглед - колата за скрап

Близо 6000 „трошки” гният по улиците

6065 паркоместа са освободени след преместването на излезли от употреба коли

6065 паркоместа са освободени след преместването на излезли от употреба коли, отчетоха от Столичния инспекторат. От години те ръждясват по улиците и пречат на движението и на пешеходците по тротоарите. Това отчетоха от Столичния инспекторат. Всеки месец инспекторите по райони актуализират база данни с излезлите от употреба бракми, пише "Монитор".

В този списък попадат всички коли без или със стари регистрационни номера. За излязъл от движение се счита и автомобил, който от 2 години не е минавал технически преглед. Другият вариант е да е с прекратена регистрация след изплатена тотална щета от застраховател. В повече от половината от случаите собствениците на бричките доброволно са ги махнали от улиците и тротоарите след оставяне на съобщение. Над 1803 заповеди за принудително преместване пък са получени в Столичния инспекторат. 759 от тях са преместени. Фирмите, с които столичното кметство има договор за извозване на бракми, са вдигнали 421 возила.

По процедура комисия от общината и КАТ обхожда районите и оставя съобщения за доброволно премахване на зарязаните возила. Собственикът на бричка има 3 месеца срок да я махне от общинския или държавен имот, върху който е паркирал. Ако не го направи, комисията отива на място втори път. Тогава в присъствието на служител от КАТ или на Столичния инспекторат возилото се вдига и се откарва на площадка за временно съхранение. Там трошката може да остане до 2 седмици. Ако в това време собственикът иска да си вземе колата, може да го направи. Първо обаче трябва да плати 60 лв. за репатрирането на автомобила и отделно по 16 лв. на денонощие за престой. Ако през тези 2 седмици притежателят на возилото не си го прибере, то отива за скрап. В случай че си го вземе и си плати таксите, може да го предаде сам за рециклиране.