Д-р Роберто Нарди чете лекция в Малката базилика

Президентът на Международния комитет за консервация на мозайките е в България по покана на Общинския институт "Старинен Пловдив"

Общински институт "Старинен Пловдив" кани на публична лекция на д-р Роберто Нарди, директор на Центъра за археологическа консервация, Италия и настоящ президент на Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM). Лекцията, на тема "Консервация на мозайката “Преображение Господне” в манастира Св. Екатерина, Синай, Египет", ще се проведе на английски, с превод на български език от 18.00 часа в Археологически комплекс Малка раннохристиянска базилика. След презентацията ще бъде отделено време за въпроси и дискусия. Организатор на събитието е Фондация "Балканско наследство" в партньорсво с Община Пловдив, Общински институт "Старинен Пловдив" и СНЦ "Български културни среди".

Роберто Нарди завършва археология в Университета в Рим, след това – консервация на археологически материали в Централния Институт по Реставрация в Рим. През 1982 г. той основава Центъра за археологическа консервация - частна компания, която изпълнява обществени поръчки в сферата на консервацията на антични паметници и археологически обекти. Центърът е разположен в манастир северно от Рим, където се провеждат обучителни курсове. Нарди е ръководил над 50 проекта или обучителни курсове в 14 държави, включително и Арката на Септимий Север и храмът на Веспасиан в Римския форум, мозайката в манастира „Св. Екатерина” в Синай и стенописите в the Madrasa Amiriya в Йемен, за които през 2007 г. получава наградата Ага Хан за ислямска архитектура. Публикувал е над 80 специализирани статии. Роберто Нарди е президент на Международния комитет за реставрация на мозайки и Kress лектор в Американския институт по археология през 2010-2011г.