Спасителната служба към пожарната няма да бъде закрита, а преструктурирана

Политика

21-04-2015, 10:55

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спасителните групи в пожарната остават само 8

Ще бъдат изградени 8 нови специализирани звена с повече техника

Не става дума за закриване, а за преструктуриране на спасителната служба. Това заяви директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” Ниглавен комисар Николай Николов по повод намерението на МВР да ликвидира спасителните служби към пожарната.

От Синдикалната федерация на служителите в МВР алармираха за готвените от силовото ведомство промени, които предвиждат огромна част от спасителите да бъдат преквалифицирани в пожарникари, за да не бъдат съкратени.

Идеята за намаляване броя на групите „Спасителна дейност” към пожарната бе лансирана преди месеци от бившия вътрешен министър Веселин Вучков. Очаква се 31 спасителни групи да бъдат намалени на 8.

„Правителството има програма, в която е предвидено тази година да бъдат изградени 8 нови специализирани звена в страната с повече техника, като така ще се подобри комуникацията между различните екипи и работата им”, стана ясно от думите на Николов в ефира на БНТ.

Във всеки един от новите отряди ще има специалисти от различните области и те ще оказват помощ на екипите на пожарната в различните области.

Готвените промени били стъпка, част от голямата реформа започнала през 2011 г. в сектора за защита при бедствия. Николов припомни, че Пожарната и бившата ГД „Гражданска защита” се обединиха в новата структура „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Втората част от тази реформа е законодателната, където става въпрос за превенция, усъвършенстване на координацията и това трябва да се случи непременно тази година с нормативен акт. „При обединението на двете структури основната задача беше да се избегне дублирането на дейностите”, коментира шефът на пожарната.

Преди това често се случвало на ПТП да отиват и екипи от Гражданска защита и пожарникарите. По този начин не само, че не били ефективни и изразходвали средства, а дори си пречели. Нашето законодателство обаче изисква, за да можеш да упражняваш една професия, да преминеш съответното обучение, т.е. всички спасители да бъдат пожарникари и обратно.

„Сега дойде моментът в големите областни центрове да създадем мощни отряди, които нямат да имат задача незабавно да реагират, а при тежки ситуация да окажат ефективна помощ”, заяви Николов и даде за пример модела в Германия. Николов увери, че разполагаме с най-добрата техника на Балканите.

Като всяка бюджетна организация, по думите на Николов,  пожарната също „не се хвали” с достатъчен финансов ресурс. „Мотивацията на спасителите е въпрос на лично усещане, но тя не се изчерпва само с финансирането”, според него. „По-важно е къде се намираш в обществото – доверяват ли ти се или не хората”, коментира шефът на пожарната.

Утре главен комисар Николов ще пътува за Варна, за да се срещне с всички пожарникари и спасители и да не се получава „автоматична съпротива” срещу всичко ново.

Работата на хората в системата е доста рискова, според него. Сега те се пенсионират при 27 години трудов стаж, от които 18 години в системата на МВР като пожарникар, без значение от възрастта им. Новото предложение е от следващата година да се пенсионират при същите условия, но с едно ново изискване – да имат навършени 53 години.

„Ще бъдем на първо място в Европа, защото в много други страни пожарникари и спасители се пенсионират над 60-годишна възраст”, уточни Николов. Според него, трябва да се завиши подготовката на служителите. „Можеш да си на 30 и да си негоден, може да си на 60 и да си”, коментира той.

Шефът на пожарната не може да посочи кое е било най-голямото предизвикателство, затруднило спасителите през последните месеци. „Ние знаехме, че хората нямаха ток, а не зависи всичко от нас”, каза той. Имаше много тежки ситуации със загинали хора. Ситуациите не могат да бъдат сравнявани, според него. Въпреки това, той направи един извод – нужни са превенция и координация и няма друго правило, за да получат хората по-голяма безопасност.