Изсичат 229 дървета в боянските гробища

Столична община с ултиматум към директора на Гробищни паркове да премахне заразените дървета

Комисията по екология към Столична община, постави ултиматум на директора на гробищен парк Бояна, незабавно да премахне 229 дървета в територията на парка, които са заразени с бръмбар корояд, предаде София Topnovini.bg

„Дърветата са смърчове на повече от 70 години, но единственият начин да не загубим цялата дървесна растителност в района, е незабавното им премахване“, каза директорът на дирекция Зелена система Ралица Маджарова.

По време на заседанието на комисията стана ясно, че още преди година дирекция Зелена система е дала предписание на гробищен парк Бояна за премахване на заразените дървета. До днес обаче, няма резултат, а изсъхналата дървесина се е разраснала драстично.

Членовете на комисията взеха решение да бъде поставен ултиматум на директора на ОП Гробищни паркове, до месец болните дървета да бъдат премахнати, тъй като короядът се разпростира с много бързи темпове и до месец броят на сухите дървета може да достигне 500.

Някои от общинските съветници не се съгласиха с изпращането на писмо за незабавно премахване на смърчовете, но мнозинството гласуваха „ЗА“.

„Очаква се на тяхно място да бъдат засадени нови дървета”, каза още Маджарова.