22-ма осъдени за незаконна сеч в Смолянско

До 6 години лишаване от свобода или глоба от 1 000 до 20 000 лева е предвиденото по закона наказание

22-ма са осъдените за незаконна сеч в Смолянско от началото на 2014-та година до момента. Това показат данните, предоставени за Дарик от районните прокуратури в Смолян, Златоград, Мадан, Девин и Чепеларе. За този период са образувани близо 60 досъдебни производства в петте районни прокуратури в областта.

27 досъдебни производства за незаконна сеч са образувани от началото на миналата година до момента в пловдивската районна прокуратура. От преди 2014-та има две лица, осъдени на пробация. За последните 15 месеца в Първомай e внесен само един обвинителен акт, а един е осъден. В карловския съд има 2 влезли в сила осъдителни присъди.

Няма нито един осъден за незаконна сеч през миналата година. Наложени са само административни санкции и глоби на нарушителите, съобщи пред Дарик инж. Магдален Гайдаджиев, старши горски инспектор към Регионалната дирекция по горите в Пловдив.

Незаконната сеч на територията на областта намалява в сравнение с предишни години, посочи той. Общо 413 нарушения са констатирани на територията на Регионалната дирекция по горите в Пловдив през 2014 г. Най-много нарушения има в равнинната част на общините Карлово, Първомай и Раковски.

Сред основните причини за незаконната сеч са разпокъсаността на горските територии, ниският социален статус на живеещите в района и ниската събираемост на наложените глоби, от където идва наглостта и безразличието на нарушителите.

До 6 години лишаване от свобода или глоба от 1 000 до 20 000 лева е предвиденото по закона наказание за тези, които извършват сеч на дървета без съответното разрешително или извън посочените в него места, срокове и количество. Ако са налице достатъчно смекчаващи вината обстоятелства или има сключено споразумение с прокуратурата е възможно наказанието лишаване от свобода да бъде заменено с пробация, а съответната глоба да не бъде наложена.