Синдикалисти искат дискусия за спасяването на Операта

Оставката на директора Петко Бонев все още не е подписана

Да се организира Национална кръгла маса за спасяване на Операта в Стара Загора предложиха представителите на синдикатите в културния институт. В нея да вземат участие изтъкнати български оперни творци - старозагорци, като Веселина Кацарова, Стефка Минева, Анна Томова-Синтова, които да помогнат с идеи и конкретни предложения.

Идеята бе оповестена по време на среща с областния управител Георги Ранов и зам.-областният Мариана Кръстева. Повод за разговорите с Елена Димитрова от КТ "Подкрепа" и Стилиян Митев от Съюза на българските музикални и танцови дейци към КНСБ, беше тежката ситуация в Държавната опера, оставката на досегашния директор и притесненията на творческия екип за бъдещето на културната институция.

Ръководителите на Областна администрация и синдикалистите бяха единодушни в мнението, че Старозагорската опера има нужда от нов и силен мениджърски екип, който да познава работата на културната институция отвътре и да предприеме действия за излизане от тежкото състояние, в което тя се намира в момента.

Междувременно стана ясно, че оставката на директора на Държавна опера Стара Загора, Петко Бонев, все още не е подписана. Това каза за Дарик заместник-министърът на културата Боил Банов.

"Да, има депозирана оставка, но към този момент тя не е подписана", коментира Банов.

Вчера директорът на старозагорската опера Петко Бонев подаде оставка. Това стана след като общината и Министерството на културата отказа да подкрепят финансово институцията.