Ядем 50 000 тона ГМО месо

Колбасите, млякото и яйцата съдържат вредните организми

50 000 тона месо с ГМО внасяме и изяждаме всяка година, научи „Всеки ден". В това число се включват и колбасите. Дори тези, които са произведени у нас се правят с вносно месо, което пък е „хранено" с ГМО фуражи, твърдят месопреработватели. Освен това почти всички пакетирани продукти съдържат генно-модифицирани организми.

Според хора от бранша родното месо по пазарите е чисто, но вносното не е. Тъй като българските животни намаляват драстично, страната ни е принудена да внася храна от ЕС и трети страни, чието качество в повечето пъти е съмнително.

Както е известно големите страни износителки на месо, сред които е и САЩ, за да си осигурят бързи печалби хранят животните предимно с ГМО фуражи. Те влизат в организма на животните, а оттам в месото, яйцата и млякото. А в същото време контрол върху внесените местни продукти в страната ни за наличието на тези организми практически няма.

На всичко отгоре ГМО култури се отглеждат и у нас. Според запознати, подобни растения се сеят основно в Северна България и най-вече във Врачанско и Плевенско. Този вид култури и храни са опасни за хората, твърдят експерти. Те водели до непредсказуеми алергии, натрупване на токсини, болести резистентни на антибиотици, както и проблеми с храненето на клетъчно ниво.