Наказаха побойничката Емили с изолация, ще учи самостоятелно

Крими

22-04-2015, 09:59

Снимка:

hotnews.bg

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Местят в друго училище агресивната Емили

Ранената Стела е вече добре, но не иска да стъпи в училище

Емили Шишкова ще завърши учебната година в самостоятелна форма на обучение, реши вчера Педагогическият съвет на СОУ "Железник" в Стара Загора на свое извънредно заседание.

Повод за решението е нападението на тинейджърката над съученичката и Стела Колева.

По думите на директорката на учебното заведение, Донка Ангелова, са спазени всички процедури за разглеждане на случая, в съответствие с Правилника за прилагане на Закона за народната просвета (ППЗНП). Това включва срещи и разговори с родителите и ученичките, писмено сезиране на Отдела за закрила на детето и консултации с психолози. На вчерашното заседание присъстваха представител на Отдела за закрила на детето, председателят и секретарят на Училищното настоятелство, родителите на Емили Шишкова и Стела Колева

След изслушване доклада на Училищната комисия за борба с прояви на малолетни и непълнолетни, на класния ръководител, обясненията на ученичката и след дебати и гласуване, съвета взе решение, с което наказва с "преместване в самостоятелна форма на обучение до края на учебната година" Емили Ванева Шишкова, ученичка от ХI"а" клас", предаде starozagorskinovini.com.

Първоначално предложение бе побойничката да бъде преместена в друго училище, но предвид агресивния и характер индивидуалната форма на обучение явно е по-удачен вариант.

Фактическите обстоятелства, свързани с налагането на наказанието, са, че на 6 април т.г. в 0 часа и 20 минути ученичката Емили Шишкова е нападнала съученичката си Стела Колева пред дома й. След нанесените удари с полицейска палка, Стела е хоспитализирана и оставена за наблюдение в болницата.

Мотивите за наложеното наказание са нарушение на ППЗНП - чл.135. ал.(1), т.1 (Ученикът има следните задължения: да съхранява авторитета на училището и да допринася за развитие на добрите му традиции); т.5. (да уважава и да не накърнява честта и достойнството на другите, както и да не прилага физическо и психическо насилие); т.9. (да не носи оръжие, както и други предмети, които са източник на повишена опасност); Нарушение на Правилника за вътрешния ред в училището - чл.20, т.3 и т.8 (Ученикът няма право да накърнява човешките права на съучениците си, да проявява физическо или психическо насилие над тях; Да носи хладни и огнестрелни оръжия, както и други предмети, които застрашават живота и здравето на ученици и учители.)

Решението на Педагогическия съвет влиза в сила от днес, 22 април.

Според Ангелова здравословното състояние на Стела е много добро, но тя все още не е започнала да посещава училище. Мотивите на госпожицата били, че не желае да се среща с Емили.

Starozagorskinovini.com припомня, че след инцидента кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров свика обществена дискусия за агресията и насилието между децата и тийнейджърите в и извън училище. На нея бе решено създаването на Обществен съвет за превенция срещу противообществените прояви при подрастващите към Община Стара Загора, който в близките дни трябва да започне да функционира.