Проверяват строителните обекти в областта

От Инспекцията по труда

„Инспекцията по труда” в Добрич продължава извършването на интензивни проверки по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на строителни обекти, намиращи се на територията на област Добрич.

Проверяват се обекти, на които се извършват строително - монтажни дейности, включително и тези, които са или ще бъдат „замразени” предвид забраната за строителство през активния летен сезон с оглед превенция на инциденти и злополуки с туристи и външни лица. Приоритет в инспектирането е обезопасеност при дейности, свързани с опасност от падане от височина, удар от падащи предмети, изкопи с дълбочина по – голяма от 1,5 м., осигуряване и използване на лични предпазни средства и специално работно облекло. По време на проверките на работодателите и длъжностни лица ще бъдат раздадени информационни брошури за СМР.
         Основните административни мерки за въздействие при констатиране на нарушения са актове за спиране, актове за отстраняване на работници, които не са запознати с правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, търсене на административно – наказателна отговорност и др. принудителни административни мерки в рамките на компетентността на Дирекция „Инспекция по труда” със седалище Добрич.