Продават последния военен завод в Казанлък

Част от НИТИ е полигон „Змейово", единственото място, където се изпитват нови изделия

Агенцията за приватизация обяви конкурс за продажбата на 100% от капитала на "НИТИ" ЕАД. Това е трети опит за приватизация на последното останало държавно оръжейно предприятие в Казанлък.

През 2011 година, между двата тура на изборите "Арсенал - 2000" купи от Държавата последния пакет от 36% държавни акции на "Арсенал" АД, с което съсобствеността с Република България в казанлъшката оръжейница бе ликвидирана и тя стана изцяло частна компания.

"Арсенал-2000" плати на българската държава чрез агенцията й за приватизация 15,1 млн. лв. и придоби 99.63% от капитала на "Арсенал", а останалите 0.37% от акциите се държат от 223 физически лица.

Сега Държавата предлага на тезгяха НИТИ за 3,6 млн. лева – минимална цена. Първият опит за продажба през 2008 г бе за два пъти по-висока цена - 6.1 млн. лв. Петима кандидати са купили документи за участие тогава, но на търга накрая нито един от тях не се е явил: "НИТИ - инженеринг", "Енергоремонт - МК", "Берета трейдинг", "Гама инвест" и "Арсенал".

Новият конкурс за продажбата на НИТИ е насрочен за 27 юли 2015 г., като кандидатите ще могат да наддават оферти пред АПСК до 17:00. Агенцията поставя изискване към кандидат-купувачите да осъществяват дейности по производство и/или търговия с отбранителна продукция; да имат положителен финансов резултат за всяка от последните две финансови години; да са получили разрешение за достъп до информация с ниво на класификация "Секретно" или удостоверение за сигурност, съгласно закона за защита на класифицираната информация. До участие в конкурса няма да се допускат офшорни дружества, консорциуми, лица, които са в ликвидация, лица обявени в несъстоятелност или които са в такова производство или осъдени за банкрут. Не се допуска участникът, спечелил конкурса, да учреди дружество, специално създадено за сключване на договора за приватизация.

Създаденото през 1962 г. държавно предприятие НИТИ е производител на продукция с военно предназначение - противотанкови мини, взриватели, стрелково оръжие. Военният завод произвежда основно за износ – около 95% от продажбите за външния пазар, информира АПСК. През последните години финансовите му резултати се подобряват. Според последния отчет към края на 2013 г. активите на НИТИ се оценяват на общо 4 млн. лв. Пприходите от продажби са 1.36 млн. лв., с 27% ръст за година. Печалбата е 1.13 млн. лв. при 1.56 млн. лв. за 2012 г. В края на 2013 г. НИТИ има 1.3 млн. лв. задължения, от които основната част са данъчни и осигурителни. Всички са били със срок на погасяване 12 месеца, т.е. до края на 2014 г. НИТИ ползва терени, които през 2010 г. са отредени от съда за собственост на "Арсенал" АД. Последният неприватизиран военен завод в Казанлък притежава още производствени сгради, лаборатории, електрическа централа, полигон с оборудване и машини.

Според сайта на компанията, "НИТИ" ЕАД - Казанлък е водещ иновационен и технологичен център, в който се разработват и произвеждат изделия с военно предназначение:противотанкови мини, дистанционни взриватели и запалки, тренажорни системи, стрелково оръжие. В годините на конверсията, фирмата се ориентира към разработване и производство на изделия с гражданско и специално предназначение в т.ч.: ловно и спортно оръжие и боеприпаси за тях, сферични и високоенергийни барути, пиротехнически изделия и сигнални средства, специални средства за самозащита. Предмет на дейност на фирмата е също проектиране на промишлени сгради, предназначени за военното и специално производство, обществени и жилищни сгради и нестандартно оборудване.

През януари тази година българската Държава в лицето на принципала на "НИТИ" ЕАД – Министъра на икономиката, смени някои членове на борда на директорите. Така сред новоназначените надзорници на оръжейната компания бе назначен президента на казанлъшкия футболен клуб "Розова долина" Кънчо Папазов.

Бившият председател на Съвета на директорите на военния завод,Валентин Радев, е учуден защо предприятието на печалба и без задължения се продава за два пъти по-ниска сума. Преди години предприятието е било със задължения, но се е продавало на по-висока цена, а изненадата идва в обявяването му за продажба сега, когато е печелившо, и за два пъти по-ниска сума, по думите на Радев пред Дарик.

Радев допълва, че е изненадан от това, че не реагира Министерството на отбраната. НИТИ-Казанлък има собственост на полигон "Змейово". "Това е единственият полигон в България, където се изпитват нови изделия не само на българската армия, а и на търговските фирми. Този, който ще го купи, ще придобие и тази собственост. Там има няколко лаборатории, стрелкови полигон, дълъг петдесет метра, яма за взривяване на боеприпаси, складове, доколкото знам, имат. Всичко това ли е обявено? Трябва да проверим. Сигурно и то, защото е собственост на НИТИ-Казанлък".Те тогава ще придобият част от полигон, който е собственост на Министерството на отбраната. Много особено", коментира Радев.